Da Titanic sank, blev internationale regler ændret – vil ulykke få samme effekt?

TV2

Titan-ubåden, der er drevet af virksomheden OceanGate Expeditions. Foto: Oceangate Expeditions / Ritzau Scanpix

Der vil være et fokus på sikkerhed den næste tid, vurderer marinehistoriker.

For 111 år siden sank Titanic og tog 1500 personer med sig i døden.

Det var ellers skibet, som ”ikke engang Gud kan synke”, sagde en ansat i White Star Line, Titanics ejer, ifølge de amerikanske nationalarkiver.

Der var flere årsager til, at Titanic sank, men en af årsagerne til, at så mange mistede livet, var, at reglerne for sikkerhed ikke var opdaterede til de teknologiske fremskridt. Det skriver CNN.

Der var for eksempel slet ikke plads til alle skibets passagerer i de redningsbåde, der var ombord på Titanic – faktisk var der kun redningsbåde til lidt under halvdelen af passagererne.

Men det blev der ændret på med ny lovgivning efter forliset, der blandt andet foreskriver, at der skal være redningsbåde til at dække 125 procent af de ombordværende. Det var en del af de regulativer, der gik under navnet SOLAS, der blev indført efter Titanics forlis i 1914.

Spørgsmålet er, om der også kommer strammere lovgivning efter Titan-ulykken?

Dansk filantrop tror på nye regler

Søndag påbegyndte ubåden Titan, ejet af Oceangate Expeditions, sin nedstigning mod vraget af Titanic knap 4000 meter under havets overflade.

Men efter godt halvanden time ophørte kommunikationen, og ubåden var forsvundet. Der fulgte nogle dage, der var et kapløb mod tiden, mens man håbede at finde de fem personer ombord i live, inden ilten hørte op.

Men udmeldingen fra den amerikanske kystvagt var torsdag, at de ikke længere er i live, da der er sket en ”katastrofal implosion”, lød det fra admiral John Mauger fra kystvagten på et pressemøde.

– Titanic-hændelsen for mere end 100 år siden ændrede lovgivningen, siger den danske filantrop og eventyrrejsende Per Wimmer til CNN.

– Det er meget muligt, at med Titans implosion og den delvise mangel (…) på regler om dyk inden for internationalt farvand, at Titan kan være katalysator for flere regulativer inde for ubådsområdet, tilføjer han.

Sikkerhed er det centrale, mener historiker

Søren Nørby er marinehistoriker ved Forsvarsakademiet og understreger, at det er svært at sige, hvad der bliver udfaldet.

Det kræver i hvert fald, at man bjærger vraget af Titan for at kunne fastslå årsagen til implosionen.

Men der vil være et fokus på sikkerhed den næste tid.

– Jeg tænker, at hvis du skal have andre mennesker til at tage sådan en tur, vil sikkerheden være et noget større fokuspunkt, end det har været i dette tilfælde, siger marinehistorikeren til TV 2.

Han tror ikke, at det bliver nødvendigt med lovkrav.

– Det sker helt af sig selv.

Et af problemerne er, at der ikke er mange love for ubåde i effekt i internationalt farvand, lyder det. For skibe er det anderledes – og det blev skærpet efter Titanics forlis.

Det betyder, at skibe er reguleret af love for det land, det er indregistreret i.

Kan man forestille sig at gøre noget lignende for ubåde?

– Det kunne godt være. Men hvordan skal det håndhæves? spørger Søren Nørby.

Han understreger igen, at sikkerheden er det centrale.

– Hvis der er nogen, der igen skal have et firma, der kan lokke folk til at sejle ned til Titanic i en ny ubåd, skal man kunne sikre deres sikkerhed. Selvom at man er milliardær, vil man jo gerne overleve.