Jezivi i nevjerovatni detalji o supruzi čovjeka koji je zarobljen na podmornici Titan: Preci su joj potonuli s Titanicom, nisu htjeli ući u čamac za spašavanje dok sva žena i djeca nisu ušla

source.ba 22.6.2023.

I dalje traje potraga za komercijalnom podmornicom koja je nestala ovog ponedjeljka u Atlantiku dok je bila na turi prema dnu oceana gdje je potonuo Titanik. Zasad nije poznat točan broj ljudi koji je sudjelovao u ovoj ekspediciji, a iz tvrtke OceanGate koja organizira obilaske podmornicom poručili su kako rade na svim mogućnostima kako bi se članovi posade i putnici sigurno vratili.

“Naš cijeli fokus je na članovima posade u podmornici i njihovim porodicama. Duboko smo zahvalni na opsežnoj pomoći koju smo dobili od nekoliko vladinih agencija i kompanija na dubokom moru u našim naporima da ponovno uspostavimo kontakt s podmornicom”, objavili su iz kompanije, prenosi BBC.

Inače, radi se o podmornici veličine kamiona koja prima pet osoba, a inače roni s četverodnevnom zalihom kisika. Kompanija svoje ekskluzivno putovanje na dno oceana gdje je potonuo Titanik naplaćuje oko 250.000 dolara, a osim ove ekspedicije, planirane su još dvije za juni 2024. godine.

Podmornica koja je nestala inače prevozi pilota te tri gosta, a radi se o osmodnevnom putovanju koje kreće iz St. John’sa u Newfoundlandu udaljenim 370 kilometara od mjesta olupine. Uključujući spuštanje te vraćanje na površinu, putovanje do olupine traje oko osam sati.

Inače, na web stranici OceanGatea stoji kako imaju tri podmornice, a samo je podmornica Titan sposobna roniti dovoljno duboko da bi došla do olupine Titanika. Također se navodi kako podmornica teži 10,432 kilograma te može doseći dubinu do 4.000 metara, a na raspolaganju ima 96 održavavanja na životu za peteročlanu posadu. Osim toga, u ekspediciju je bio uključen i brod Polarni princ koji se koristi za prijevoz podmornice do mjesta olupine. 

Posljednje novosti

Viši naučni saradnik za pomorsko ratovanje i naprednu tehnologiju kaže da su šanse za uspješnu operaciju potrage i spašavanja sada “vrlo, vrlo male”, ali je dodao da je možda ostalo “još nekoliko dragocjenih sati”.

“Nažalost, mislim da su šanse vrlo, vrlo male. Naravno, stvari su mogle biti drugačije, da su uvedene drugačije mjere. Izgledi i matematika uvelike su protiv uspješnog spašavanja”, smatra Brent Sadler iz Fondacije Heritage.

Dodao je da, ako je posada živa, ostaje nada u “jednobrojnim satima”, prenosi Sky News. 

Prijatelj dvoje putnika na nestaloj podmornici rekao je da se još uvijek nada da će biti pronađeni.

“Znam da su oni na brodu iskusni, vrlo iskusni”, rekao je Per Wimmer, avanturist koji je prethodno bio prijavljen za dva otkazana putovanja Titanom. “Oni bi bez sumnje znali što znači usporiti, smiriti se i koristiti što je moguće manje kisika”, dodao je.

Wimmer je rekao da je prisutnost izvršnog direktora OceanGatea, Stocktona Rusha na brodu od pomoći, jer on zna “u detalje kako ta podmornica radi”, prenosi CNN.

Podsjećamo, vrijeme u kojem je američka obalska straža predvidjela da će zalihe kisika na brodu Titan isteći, je prošlo.

Nevjerovatna priča

Supruga šefa OceanGatea Stocktona Rusha koji je na nestaloj podmornici Titan, Wendy Rush, potomkinja je dvoje putnika prve klase koji su poginuli na Titanicu.

Ona je pra-praunuka Isidora i Ide Strauss, dvoje putnika koji su bili na Titanicu kada je potonuo 1912. godine.

Wendy Rush, djevojačkog prezimena Hollings Weil, udala se za Stocktona Rusha 1986. godine, a obavijest o njihovom vjenčanju objavljena je u New York Timesu.

Ona je direktorica komunikacija u OceanGateu te je i sama bila na tri ekspedicije do olupine Titanica, piše na njenom LinkedIn profilu.

Straussovi su bili među najbogatijim putnicima na Titanicu. Isidor i njegov brat Nathan bili su suvlasnici robne kuće Macy‘s.

Preživjeli nakon brodoloma su se prisjetili kako je Isidor odbijao sjesti u čamac za spašavanje dok sve žene i djeca nisu ušli. Ida, njegova supruga s kojom je u braku bio 40 godina, odbila je ići bez supruga. Viđeni su u zagrljaju dok je brod tonuo.

I izmišljena varijanta ovih događaja prikazana je u filmu iz 1997., gdje je prikazan par kako se grli u krevetu dok voda nadolazi oko njih.