Dansk ubådsekspert om forsvundet Titanic-ubåd:

'Det værste scenarium er, hvis man er fanget i dybet'

Fem personer om bord på et 6,7 meter langt undervandsfartøj er forsvundet, da de skulle se vraget af Titanic.

Den amerikanske kystvagt er i øjeblikket ved at gennemsøge det nordvestlige Atlanterhav for at søge efter en 6,7 meter lang ubåd.

I ubåden befinder der sig fem personer, der var på vej ned i 3.800 meters dybde for at se vraget af Titanic, der forliste på sin jomfrurejse til New York i april 1912.

Nu frygter man, at ubåden også er forlist.

Kystvagten er i øjeblikket i gang med at gennemsøge området, hvor Titanic ligger – både på havoverfladen med C-130 Hercules-fly, men også i dybet ved hjælp fra sonarudstyr.

Hvor man finder ubåden, er helt afgørende for situationens alvor, fortæller Jan Olav Skogøy. Han er formand for Dansk Ubådforening og har tidligere sejlet med den danske ubåd Sælen.

– Det værste scenarium er, at man er fanget i dybet og ikke kan komme op. Så er man overladt til havets kræfter, og på 3.800 meters dybde forsvinder man til ingenting, hvis ubåden imploderer (sprænges i stykker, hvor indholdet suges ind mod midten i stedet for at spredes, red.). Så er der ikke noget tilbage, siger han.

Se, hvor vraget af Titanic ligger, her:

Turen koster 1,7 millioner kroner

Udover ubådens kaptajn er der fire andre personer om bord – heriblandt den britiske milliardær Hamish Harding og den pakistanske forretningsmand Shahzada Dawood. Titan, der er ubådens navn, er ejet af selskabet OceanGate Expeditions, som kræver cirka 1,7 millioner kroner for en tur ned i dybet.

Søndag morgen begyndte Titans sit dyk mod havbunden. Cirka en time og 45 minutter efter mistede Polar Prince, der var støtteskib til ubåden, kontakten til Titan. Der menes Titan at have befundet sig ved Titanics vrag.

Mandag aften blev der holdt et pressemøde, hvor man anslog, at ubåden havde ilt til mellem torsdag aften og fredag aften.

Franskmanden Paul-Henry Nargeolet menes også at være ombord på ubåden. Han har længe beskæftiget sig med Titanic. (Foto: © Joel Saget, Scanpix Denmark)

Avanceret ubåd, men også avanceret redningsaktion

Selvom det kan lyde meget kritisk, så siger Larry Daley, der er med til at stå for turistture til havbunden for at se Titanic, at han er fortrøstningsfuld.

– Dybhavsdyk er meget, meget farligt, men det er et højteknologisk fartøj, og teknologien bliver hele tiden bedre. Så jeg er ret håbefuld. Jeg har været på ubåden 12 timer, og hvis iltsystemet bliver vedligeholdt, kan man være dernede i en del timer, siger han.

Lige nu ved man ikke, om ubåden er vendt tilbage til havets overflade. Men hvis det er, så er sandsynligheden langt større for at finde den og redde passagererne, siger Jan Olav Skogøy.

Helt anderledes er det, hvis den er på havbunden. Han forklarer, at de fleste militære ubåde har redningssystemer, der kan redde ubåde, hvis de ligger på et par 100 meters dybde.

– Hvis den ligger på 3.800 meters dybde, kræver det en lige så avanceret ubåd, men også en som kan redde dem ud eller løfte den op, siger han og kalder sådan en operation ganske svær, siger Jan Olav Skogøy.

Sådan så Titanic ud, da skibet forlod Europa på vej mod USA. (© wikimedia)

Dansker har forsøgt at komme med

Den danske finansmand og eventyrer Per Wimmer er blandt dem, der skulle have været med OceanGate Expeditions.

Tilbage i 2019 var det planen, at han skulle have været med på ubådens første tur, men syv uger før turen, blev ekspeditionen aflyst, fordi støtteskibet ikke måtte forlade havnen.

Per Wimmer er dansk finansmand og arbejder i øjeblikket på at komme en tur i rummet. (© Wimmerspace.com)

– Det er dybt tragisk, for jeg ved, hvordan det er som eventyrer. Vi gør jo bare det her for at udleve vores drømme. Når det så går galt, så føles det ekstra hårdt, siger han.

Per Wimmer er netop i gang med at forberede sig til at tage i rummet, som han forventer sker næste år. Derfra kender han også Hamish Harding, der også har været i rummet.

Situationen ændrer dog ikke ved, at Per Wimmer stadig gerne vil ned og se Titanic.

– Jeg har stadig lyst. Der er nok ingen tvivl om, at der skal en masse tekniske undersøgelser til, inden de næste kan komme ned. Men jeg tror ikke, jeg tager derned som en af de første, siger han.