Finansmannen köpte hel ö: "Ett impulsköp"

Äventyraren och finansmannen Per Wimmer, 53, satt i Danmark och tittade ut över havet. Då fick han en idé.
14 dagar senare hade han köpt en hel ö för 11 miljoner kronor. – Om jag ska vara ärlig var det lite av ett impulsköp, säger Per Wimmer. 

Per Wimmer bor normalt i London, men nyligen var han hemma i Danmark och hälsade på hos sin mor i familjens sommarhus i Korsør. 

– Vi satt och tittade ut över vattnet och då såg vi ett flygplan uppe i himlen. Det är ovanligt med flygplan där så vi gick vi in på en flygradar-app för att se vart det var på väg. Men då såg vi i stället en helikopter som var på väg till den privata ön Egholm, säger Per Wimmer till bostadssajten Boliga. 

Det satte i gång tankarna hos Per.  

– Jag började fundera på hur många privata öar det egentligen finns och sökte på nätet. Då upptäckte jag att ön Masnedø Kalv var till salu.

14 dagar senare visades Per Wimmer runt på Masnedø Kalv och han slog till direkt. Den 2,3 hektar stora ön än nu hans. 

– Om jag ska vara ärlig var det lite av ett impulsköp, säger Per Wimmer. 

Här på ön Masnedø Kalv har nya ägaren Per Wimmer inga grannar. Men man måste såklart ta sig dit med båt –  Foto: LÜTZAU

Nästa steg – ut i rymden

Äventyraren är van vid snabba puckar. 

– Jag är typen som tar snabba beslut. Antingen gillar jag något eller så gillar jag det inte, säger han till Boliga och fortsätter.

– Men jag hade inte räknat med att semestern hemma i Danmark skulle bli så dyr.

Det är inte officiellt hur mycket Per Wimmer fick betala för ön men mäklaren ville ha 8,3 miljoner danska kronor vilket motsvarar ungefär 11 miljoner svenska. 

Inspirationen till att köpa ön fick Per Wimmer av en annan äventyrare, miljardären Richard Branson. 

– Vi är goda vänner och jag har tillbringat mycket tid på hans ö Necker Island vid Brittiska Jungfruöarna. Där har vi roat oss och seglat mycket. Så det har kanske funnits ett latent intresse för att skaffa en privat ö. Det är underbart att vara helt i fred utan några grannar. 

Vännen Richard Branson väckte för en vecka sedan uppmärksamhet världen över då han lät sig skjutas upp i rymden. Tillsamman med fem andra besättningsmedlemmar fick han under några minuter sväva i tyngdlöshet. 

Från ön har man åt ett håll utsikt över Storstrømsbroen. – Foto: LÜTZAU

”Vackra träd och spännande djurliv”

Enligt planerna ska den nyblivna ö-ägaren Per Wimmer med på nästa resa ut i rymden. 

– Jag förväntar mig en upplevelse för livet. Jag köpte min första rymdbiljett för 21 år sedan och har väntat tålmodigt. Men nu är vägen dit uppritad och jag gläder mig som ett barn inför julafton, säger han till TV2

Det är osäkert om Per Wimmer kommer kunna se sin nyinköpta ö från rymden. Den är bara 2,3 hektar stor och enda byggnaden på ön är en mindre sommarstuga, byggd som en norsk jaktstuga. För Boliga berättar han att han föll för den vackra naturen. 

– Det är fantastiskt fint med vackra träd och ett spännande djurliv. 

Öns läge är också viktigt. 

– Köpenhamn ligger bara 15 minuter bort med helikopter.