Per Wimmer har brugt millioner på drømmen om en rumrejse. Nu kan han endelig øjne den

Den danske forretningsmand Per Wimmer købte sin første rumbillet for 21 år siden. Uheld og tekniske udfordringer har sidenhen forsinket turen,
men da milliardæren Richard Branson søndag fløj med
Virgin Galactic, voksede Wimmers forhåbninger om en snarlig rumrejse.

Per Wimmers drøm om at komme i rummet kom med Virgin Galactics flyvning i weekenden et skridt tættere på. Han håber på at kunne indløse sin efterhånden mange år gamle rumbillet allerede næste år.
Foto: Niels Hougaard

Af Simone Scheuer-Hansen International korrespondent

Det er formentlig de færreste, der ingen midler skyr og bruger adskillige millioner kroner på at udleve deres største drømme, uanset hvor tossede, urealistiske og vanvittige de end måtte være.

Den danske forretningsmand Per Wimmer gør det imidlertid uden at tøve. I løbet af de seneste to årtier har han brugt et syvcifret dollarbeløb, mange millioner danske kroner, på at udleve sin drengedrøm om at komme ud i rummet – en drømmerejse, der pågrund af uheld, tekniske udfordringer og forsinkelser igen og igen er blevet udskudt.

Men nu, for første gang siden han for 21 år siden købte sin første rumbillet – ifølge ham selv som den første europæer – kan han endelig øjne muligheden for en snarlig rumrejse.

Nu kan opkaldet bare komme.
Per Wimmer, forretningsmand og indehaver af en billet til rummet

Søndag eftermiddag rejste milliardæren og ejeren af Virgin Galactic, Richard Branson, for første gang til udkanten af rummet i sit kommercielle rumfartøj VSS Unity. En tur på lidt over en time, hvor passagererne ombord, herunder Branson selv, oplevede vægtløshed i 86 kilometers højde.

Branson regner med at kunne sende turister ud i rummet allerede fra næste år, og Per Wimmer har som en af få allerede sikret sig en af de eftertragtede og eksklusive billetter.

»Mine forhåbninger steg eksponentielt med, at raketten steg op,« udbryder Per Wimmer begejstret.

»Der har altid været to bokse, der har stået mellem mig og en flyvning i rummet, som skulle tjekkes af: 1. At Virgin Galactic skulle have sin kommercielle licens – det skete for to uger siden. Og 2. At Richard (Branson, red.) skulle flyve først,« siger han og konkluderer:

»Det var en stor dag i går.«

En drengedrøm

Per Wimmers vej mod en rumrejse er, hvad der bedst kan beskrives som en drengedrøm på speed.

Hvor andre måske lader den slags drømme blive ved tanken, har Per Wimmer satset stort på at komme derop, hvor kun en promille af verdens befolkning nogensinde har været.

Richard Branson blev søndag den første milliardær i rummet, da han fløj med sin rumraket fra Virgin Galactic. Han forventer at kunne sende turister i rummet allerede næste år.
Foto:AFP Photo/Virgin Galatic/Handout

Han var da også blandt de første til at købe sig adgang til rummet, da han fra år 2000 og frem erhvervede ikke bare én, men hele tre af de ikke helt billige rumbilletter i håbet om at blive den første dansker i rummet – et mål, der efterfølgende er blevet justeret til første private dansker i rummet, da han som bekendt blev overhalet indenom af astronauten Andreas Mogensen, der i 2015 snuppede titlen for øjnene af ham.

To af Per Wimmers rumbilletter blev aldrig indløst, da projekterne gik i vasken. Men nu tyder noget på, at den tredje 1,3 mio. kr. dyre rumbillet til en tur med Virgin Galactic kan gå hen at blive brugt. Og Per Wimmers begejstring er ikke til at tage fejl af, til trods for den risiko der er forbundet med at sætte sig i en raket for at flyve op i atmosfæren.

Rumturisme

Milliardærerne flokkes om at blive de første til at flyve turister ud i rummet: Amazonstifteren Jeff Bezos med sit Blue Origin, Elon Musk med SpaceX og Richard Branson, der står bag Virgin Galactic.

Søndag blev Richard Branson den første af de tre rigmænd til selv at hoppe i rumdragten og drage på rumrejse 86 kilometer over Jordens overflade.
Branson forventer allerede næste år at kunne flyve de første turister ud i rummet. På listen over potentielle passagerer står blandt andet den danske erhvervsmand Per Wimmer.

»Jeg er bevidst om risikoen ved at sætte sig i en raket, der frigør så meget energi. Men jeg føler mig også fortrøstningsfuld – og man skal jo også veje det op mod det gode. Første private dansker, der bliver sendt op i rummet? Det er immervæk en stor ting,« siger Per Wimmer.

»Mit store håb er, at jeg kan inspirere børn og unge til at udleve deres dømme. Det er en meget stor del af det for mig,« siger han videre.

Måske i 2022

For Per Wimmer handler det i særdeleshed også om lysten til at være en pioner. Og om at skubbe grænserne. Og gerne skubbe dem lidt mere.

»Og der må man sige, at rummet i den kontekst er den ultimative grænse,« siger han

Hvornår rumrejsen vil finde sted, ved Per Wimmer endnu ikke. Men han har en forhåbning:

 »Jeg tror, det er realistisk i første halvdel af 2022. Der skal være nogle flere test i løbet af efteråret, men starten af næste år er nu realistisk, efter Richard har fløjet. Så nu holder jeg telefonlinjerne åbne. Nu kan opkaldet bare komme,« siger Per Wimmer