TV 2 i London: - Min hjerne siger ja til EU, men mit hjerte siger nej

Handlen er på sit højeste på metalbørsen i London Foto: Marie Louise Albers / TV 2


Tallene fyger rundt i rummet fra det ene jakkesæt med hvid skjorte og slips til det andet.

Omkring hundrede mennesker står i en rundkreds og råber i munden på hinanden, mens de har travlt med at give oplysninger videre i to telefoner på én gang, kaster med indforståede håndtegn, vifter med papirer eller kigger op på de store elektroniske tavler på væggene, som blinker røde og grønne tal og bogstavsforkortelser.

Vi befinder os i ”The Ring”; mødestedet for sælgere og handlere på byens metalbørs, som ligger midt i Londons finanscentrum, The City. Metalbørsen er en historisk institution, som lige siden 1877 har været stedet, hvor der er blevet handlet med metaller som aluminium, kobber, nikkel og tin.

I 139 år er der blevet handlet metaller ansigt til ansigt i The Ring på Londons metalbørs Foto: Marie Louise Albers / TV 2


Som det eneste tilbageværende sted i Europa foregår en del af denne handel stadig ansigt-til-ansigt og med råb og fysisk aktivitet. Men disse dage er metalbørsel dog langt fra det eneste sted i The City, hvor nerverne og spændingen sidder helt ude på jakkesættene.

 “Mit hjerte siger, at vi skal forlade EU. Min hjerne siger, vi skal blive.
Men i sidste ende vil jeg følge mit hjerte.

Investor Ian Watson, London

The City holder vejret

Om kort tid står briterne over for en af de allervigtigste folkeafstemninger i landets historie, når folket skal sige ja eller nej til at forblive medlem af EU-klubben. Og netop her i The City – blandt økonomer, bankfolk, investorer og andre af landets pengemagere – skeles der mod EU-afstemningen med både frygt og bekymring. For hvilke økonomiske mavepustere venter forude, hvis briterne stemmer sig ud?

Alverdens analyser fra både den engelske nationalbank, finansministeriet og internationale storspillere som Den Internationale Valutafond, IMF, peger på, at et eventuelt nej til EU vil få store konsekvenser for den britiske økonomi og i sidste ende ramme briterne hårdt på pengepungen. Et argument, som ja-kampagnen med premierminister David Cameron i spidsen understreger i stort set hver eneste af sine taler.   

Men ikke desto mindre findes der også her i The City, blandt økonomer og finansmænd, flere nej-vælgere, som simpelthen bare har fået nok af det europæiske projekt.

– Mit hjerte siger, at vi skal forlade EU. Min hjerne siger, vi skal blive. Men i sidste ende vil jeg følge mit hjerte, lyder det fra investeringsmanden Ian Watson.

– Hvorfor skal Storbritannien vælge at være en del af et land (EU, red.), som ikke engang kan finde ud af at bestemme, hvor hovedstaden skal ligge? Det er ikke en effektiv måde at styre noget på, siger han til TV 2 og henviser til det evige EU-flyttecirkus mellem Bruxelles og Strasbourg.

Dansk finansmand: EU er nærmest noget religiøst

Én af de mange finansmænd, som derimod ønsker, at briterne bliver i EU, er den danske investerings- og rådgivningsmand Per Wimmer. Fra sit kontor i en lille sidegade til Oxford Street og med udsigt ud over det travle storbyliv hjælper ham og hans ni medarbejdere andre virksomheder med at sætte penge i blandt andet miner og metaler og andre store projekter inden for naturressourcher.

“Hele spørgsmålet om EU er meget emotionelt.
Det ligger dybt inde i folk og er nærmest noget halv religiøst

Per Wimmer
 

Mange kender måske Per Wimmer som en eventyrlysten rumentusiast ud over det sædvanlige, der ligeledes er den første mand, der har sprunget tandem-faldskærm ud over Mont Everest. Men når det kommer til Storbritanniens fremtid i EU er han ikke tilhænger af, at kaste sig ud i nye eventyrer.

– Usikkerheden omkring, hvad der vil ske efter den 23. juni, hvis Storbritannien melder sig ud, vil ikke bare gå væk henover natten. Den vil fortsætte flere år ud i fremtiden og komme til at koste os alle sammen penge, siger Per Wimmer. 

Den danske finansmand Per Wimmer håber på et britisk ja til EU Foto: Bjarke Bo Olsen / Bt/Bm/Scanpix


Sammen med sine medarbejdere har han udarbejdet en analyse, der viser, at Storbritanniens BNP vil falde med mellem 1,3 procent og 2,6 procent, alt efter hvilken løsning briterne vælger at følge i kølvandet på en eventuel britisk udmelding af EU. Sidstnævnte vil gøre så ondt på økonomien, at landet går i recession.

– Jeg er netop finansmand, og jeg mener, at Storbritannien bør blive i EU. Det er det bedste rent økonomisk, og det, der giver absolut mest mening. Men når det er sagt, så respekterer jeg, at det er et følelsesmæssigt og individuelt valg, som briterne står over for. Hele spørgsmålet om EU er meget emotionelt, og det ligger dybt inde i folk og er nærmest noget halv religiøst, siger den danske finansmand.

Finanshus har svært ved at tale til hjertet

Få kilometer fra Per Wimmers kontorer, i det store finanshus Panmure Gordon, er cheføkonom Simon French heller ikke i tvivl om, at Storbritannien bør forblive medlem af EU.

– I 1970’erne var Storbritannien kendt som den syge mand i Europa. Sådan er det ikke længere, og det er blandt andet EU’s fortjeneste. Det skyldes i høj grad den vedvarende succes med frihandel og integration, siger cheføkonomen.

Finanshuset Panmure Gordons cheføkonom, Simon French, er en stærk fortaler for, at briterne skal blive i EU. Foto: Marie Louise Albers / TV 2


Han ærgrer sig over, at debatten i dag er endt i den ene skræmmekampagne efter den anden. Der er især to grunde til, at ja-kampagnen – hvis man skal tro de mange meningsmålinger – har svært ved at vinde vej til vælgernes hjerte udelukkende med sine rationelle, økonomiske argumenter.

– For det første er EU meget bureaukratisk og har svært ved at tage beslutninger og svare igen på problemer med for eksempel migrationskrisen. Den anden ting er, at det er meget svært at forsvare noget, som er meget fjernt fra folks eget liv, siger cheføkonomen, der håber, at ja-kampagnen vil bruge de sidste par uger frem mod afstemningen til at understrege nogle af de positive ting i EU-samarbejdet.

Langt væk fra Bruxelles

Skræmmekampagner eller ej. På et af Londons mange luksushoteller, hvor Per Wimmer er taget til for at deltage i et storstilet velgørenhedsarrangement med champagne, kanapéer og den unge Miss England som æresgæst, føles EU og Bruxelles rigtigt nok meget langt væk.    

Økonom Rosalyn Dwan, som tidligere har arbejdet i EU-kommissionen og derfor har indgående kendskab til EU-samarbejdet, er forarget over den måde, som ja-kampagnen prøver at skræmme befolkningen på. Hun har derfor besluttet at stemme nej i ren protest.

– Jeg kan ikke tage, at banker og store organisationer skræmmer deres ansatte ved at sige, at de vil miste deres job, hvis Storbritannien forlader EU. Det vil jeg ikke være vidne til, og selvom jeg egentlig synes, at vi skal blive i EU, så stemmer jeg for at forlade, siger Rosalyn Dwan, der med et stort grin – og uden at fornærme franskmændene alt for meget – tilføjer:

– Guillotinen hører til i Frankrig.

Spørger man derimod den 20-årige Miss England 2015, med det borgerlige navn Natasha Hemmings, er beslutningen om, hvorvidt der skal sættes kryds ved ja eller nej den 23. juni, endnu ikke truffet. Men som så mange andre er hun ikke i tvivl om, at afstemningen er skæbnesvanger for hendes nation.

– Det er meget information fra både ja- og nej-siden, og nogle gange skræmmekampagner og pres fra politikerne, som gør det svært for folk at tage en balanceret beslutning. At forlade EU vil være kæmpestort.