Investor: Spekulanter har ikke penge nok til at knække kronen

Af Jonatan Rying Larsen 14. februar 2015, 

Der er på nuværende tidspunkt ingen grund til at frygte, at Nationalbanken bliver tvunget til at droppe loftet over kronen

For set med globale markedsbriller er det blot en minoritet af valutaspekulanter, der gennem store opkøb af kronen håber på et opgør med fastkurspolitikken, som har været et bærende element i dansk økonomi siden 1982.

Sådan lyder analysen fra den danske finansmand Per Wimmer, ejer af investeringsbanken Wimmer Financial, der har hovedsæde i Europas finansielle centrum, London.

– I øjeblikket er det en minoritet, der lægger pres på kronen, og som prøver at spille spillet. Det drejer sig hovedsageligt om mindre investorer og valutahedgefonde, der tror, at Danmark kan blive det nye Schweiz. Men generelt fylder det ikke så meget i sindet hos majoriteten af investorer i England, siger Per Wimmer på en telefonforbindelse fra Schweiz til Tv2.dk.

Det næste Schweiz
Danmark er kommet i investorernes søgelys, efter Schweiz i midten af januar droppede loftet over schweizerfrancen. Det resulterede i store kurshop, og der spekuleres nu i, om Danmark kan blive det næste land, der må sætte sin valuta fri.

Per Wimmer slår fast, at han ikke har nogen personlig interesse i udfaldet af kronekrigen, da investeringer i valuta ifølge ham er forbundet med en for høj risiko.

– Valutaspekulation er svært og mærkeligt. Der er ofte meget stor forskel på, hvad der bliver meldt ud, og hvad der så reelt sker. Schweiz besluttede meget pludseligt at sætte francen løs. Det er regeringsmæssige og politiske elementer, der spiller ind. Jeg mener, der er andre og bedre måder at tjene penge på, siger Per Wimmer, der i stedet smider penge i bl.a. olie, gas og minedrift.

Stiger kronekursen, vil det i sidste ende kunne svække Danmarks konkurrenceevne og koste arbejdspladser, da det vil gøre det dyrere at eksportere varer.  

Ros til Lars Rohde
Nationalbanken har som et led i sit forsvar af kronen stoppet for udstedelsen af nye statsobligationer og skatkammerbeviser med en løbetid på et år. Samtidig har man ladet seddelpressen rulle og opkøbt store mængder udenlandsk valuta. I januar voksede valutareserven med 106,4 mia. kr., hvilket er den højeste stigning i en enkelt måned nogensinde.

Sideløbende har nationalbankdirektør Lars Rohde sænket renten på indskudsbeviser tre gange på fire uger, så den nu lyder på -0,75 pct. Danmark har dermed sammen med Schweiz verdens laveste renteniveau.

Per Wimmer har kun roser til overs for Lars Rohde, som han mener har håndteret situationen på fornemmeste vis.

– Jeg synes, hans respons har været velovervejet og fornuftig. Derfor tror jeg også, at nationalbanken kommer til at ride stormen af, siger Per Wimmer.

For svagt angreb
Han mener samtidig, at spekulanternes argument om, at markedskræfterne i sidste ende altid er stærkere end en enkelt centralbank, er en sandhed med to sider.

– På nuværende tidspunkt er der slet ikke nok kapital bag angrebet på kronen til, at det kan knække fastkurspolitikken. Der er meget mere mediestorm, end sagens reelle størrelse. Men det er klart, at dem der spekulerer, prøver at gøre det så dramatisk som muligt, siger Per Wimmer og uddyber.

– Hvis en større del af kapitalmarkedet pludselig begynder at angribe kronen, har de kræfterne til at knække den. Hvis markedet virkelig vil vinde kampen, kan de også det. Men indsatserne i den størrelsesorden er slet ikke lagt på pladen endnu.