Stor-investor: Svære tider for valutaspekulanter

Af Morten Lund Madsen 28. jan. 2015

 Drømmer du om at gøre en hurtig rigdom på valutaspekulation? Så bør du måske vende skråen en ekstra gang.

Sådan lyder vurderingen af valutamarkedet fra finansmand og erfaren investor, Per Wimmer.

“Det er svært at være valutaspekulant i øjeblikket. Det er meget svært,” siger Per Wimmer.

Ifølge økonomer raser der lige nu en valutakrig med Europa, Japan og USA i centrum, og det har gjort valutamarkedet til et farefuldt farvand.

Men vil man alligevel forsøge sig, er der stort set kun én sikker havn.

“Det er et kapløb mod bunden, så det handler om at finde den mindst devaluerede valuta, og der har dollaren været meget stærk,” siger Per Wimmer.

Pundet løftes

Den amerikanske valuta styrkes af stærk amerikansk vækst, og ifølge valutastrateg i Nordea Niels Christensen forventes dollaren at blive yderligere styrket af den amerikanske centralbanks planlagte rentestigninger senere på året.

Det britiske pund er i forhold til både kronen og euroen også inde i en god gænge løftet af god 
indenlandsk vækst med købelystne forbrugere. Ifølge valutaeksperten er det forestående valg i England dog med til at skabe usikkerhed omkring den britiske valuta.

Men usikkerhed gennemsyrer hele valutamarkedet, mener Per Wimmer.

Det skyldes ikke mindst geopolitisk uro, hvor både Ukraine og oliespørgsmålet med Saudi Arabien, der er gået i ”krig” med de amerikanske olie- og gasproducenter, rusker i valutamarkedet.

“Meget er drevet af regeringers og centralbankers beslutninger, og de er ikke lige så forudsigelige som man skal tro. Det gør det svært at forudse valutabevægelser,” siger Per Wimmer.

Gå efter aktier

Den erfarne finansmand mener i stedet for, at investorer, der vil ud og sætte penge i markedet, bør vende sig efter aktier eller obligationer og ikke lade valutaen være den første drivkraft.

“Hvis du går efter valuta som nummer ét, ender du med at blive skuffet,” siger Per Wimmer og sender en opfordring til investorerne om at købe billigt op i solide selskaber.

“Se bare Apple, der i dag kommer ud med verdenshistoriens største kvartalsvise overskud,” siger han og tilføjer

“Men skal jeg give dig en god idé – så gå ud af markedet.”

Hans eget investeringsselskab er gået ud af markedet og har i dag 40 pct. af beholdningen liggende i kontanter fordelt ud på flere valutaer herunder schweizerfranc og euro.

“Prisen på markederne er efterhånden blevet høj, og det øger din risiko. Vi tror, der er nogle bedre købsmuligheder på vej,” siger han.