Dansk rigmand om forulykket rumskib: Sådan er det, når man er pioner og eventyrer

Den danske rigmand, eventyrer og astronaut Per Wimmer foran Virgins rumfartøj.

Han har postet millioner i rummet og i at blive en af de første »turister« i verden, som bliver sendt op i det.

Så da Richard Bransons »Virgin Galactic«-rumskib fredag aften styrtede ned og eksploderede i den amerikanske Mojave-ørken, rystede det den danske rigmand Per Wimmer mere end de fleste.

»Det er dybt tragisk. Det er som at få en dolk i hjertet,« siger Per Wimmer til bt.dk.

Udover at være ufattelig rig er 46-årige Per Wimmer også eventyrer og astronaut og havde for over en million kr. købt billet, der skulle sikre, at han var en af de første i verden, som blev sendt op i rummet med Bransons Virgin Galactic.

»Det er alt for tidligt at spekulere i, hvad der gik galt. Det kan have været motoren, der har eksploderet. Den fløj på et nyt brændstof, plast istedet for gummi. Eller ulykken kan skyldes, at man har mistet styringen af selve raketten.«

»Jeg ved, at der er iværksat en undersøgelse af de amerikanske myndigheder, som skal fastslå, præcis hvad der gik galt. Men det kan tage flere år, før sådan en undersøgelse er færdig,« siger Per Wimmer, hvis tanker går til testpilotens familie.

»Jeg ved, hvor svært det er at miste person. Jeg mistede desværre selv min far i tirsdags og begravede ham i går, så det her har været en hård og forfærdelig uge for mig,« siger Per Wimmer, som på ingen måde skinlægger sine egne rumrejseplaner.

»Det bedste, vi kan gøre for at ære de døde, er at fortsætte programmet.«

Udover sin andel i Virgin Galactic er Per Wimmer og hans WimmerSpace også involveret i to andre rumprojekter, som ikke er påvirkede af ulykken fredag.

Derfor regner han også med, at han allerede til næste år sendes ud i rummet med XCOR projektet.

»Og det ser jeg frem til,« siger Per Wimmer, som på dette projekt er den allerførste person i verden, der skal ud som astronaut. Og ulykken får ham ikke til at frygte den eller kommende ture.

»Vi ved, at det vi laver godt kan være farligt. Men sådan er det, når man er pioner og eventyrer. Og hvis jeg skulle omkomme, ønsker jeg også, at programmet og visionerne skal fortsætte.«