Pilot er død: Rumfartøj styrtet ned

En pilot er død, en anden er såret, efter at et rumfartøj, som Virgin står bag, er styrtet til jorden i USA

Et privatejet rumfartøj, der er udviklet af selskabet Virgin, styrtede fredag under en testflyvning i Californien med to piloter.

En pilot er død, og en anden er alvorligt såret, siger politiet i Californien ifølge flere internationale medier. Det vides endnu ikke, hvad der var skyld i ulykken.

Andenpiloten blev dræbt, mens piloten nåede at benytte katapultsædet og skyde sig ud ad flyet i faldskærm, inden det styrtede til jorden ved Mojave Air and Space Port i Californien.

Piloten blev efterfølgende fløjet til hospitalet med moderate til alvorlige skader, lyder det.

– SpaceShipTwo har oplevet en afvigelse. Yderligere information og en redegørelse kommer senere, lyder det i en foreløbig udtalelse fra virksomheden.

Rumfartøjet ejes af Virgin Galactic og går under navnet SpaceShipTwo, men det styrtede altså ned i ørkenen fredag. Selskabet er et datterselskab til flyselskabet Virgin Atlantic med den excentriske ejer og leder Richard Branson i spidsen.

En fotograf, som dækkede testflyvningen, siger til tv-kanalen NBC, at han så en eksplosion i luften og senere fandt vragrester på en bakketop.

Selskabet bag rumfartøjet var ved at teste et nyt brændstof.

På længere sigt er det meningen, at flytypen skal bruges til rumturisme, så almindelige mennesker kan rejse ud og få en oplevelse.

Flere end 700 har allerede reserveret pladser og betalt et depositum på op mod 250.000 dollar (knap 1,5 millioner kroner) per billet for en kort flyvetur i rummet.

Flyveturen skal føre passagererne op i 100 kilometers højde, hvor de vil opleve at være vægtløse i få minutter.

SpaceShipTwo har plads til seks passagerer.

Rumskibet gennemgik den første testflyvning siden januar.

Selve moderskibet WhiteKnightTwo slap rumfartøjet i over 15 kilometers højde. Moderskibet landede senere sikkert på jorden, men rumfartøjet fik problemer.

Virgin Galactic havde planlagt at sende de første betalende passagerer ud i rummet inden udgangen af 2014, og Branson har sagt, at han selv ønsker at være med på første tur.


FAKTA: Her er Richard Bransons drøm om rumturisme

Den britiske iværksætter Richard Branson står det projekt, hvorfra et rumfartøj fredag er styrtet ned i USA.

Rumfartøjet SpaceShipTwo er fredag styrtet ned i en ørken i Californien i USA under en testflyvning.

Manden med planerne om rumturisme er den britiske iværksætter Richard Branson. Her kan du læse mere om britens drøm:

* Richard Branson, der er stifteren af Virgin Group, har i mange år haft en drøm om at sende almindelige mennesker ud i rummet.

* I 2004 underskrev hans luftfartsselskab, Virgin Atlantic, en teknologiaftale med det selskab, der står bag rumskibet SpaceShipOne, der var det første privat bemandede fartøj i rummet.

* I 2009 lancerede han verdens første kommercielle rumfærge, SpaceShipTwo.

* Tidligere i år bestod SpaceShipTwo en omfattende test, hvor rumskibe nåede op i en fart på 1728 kilometer i timen i 24 kilometers højde. Planen er, at rumskibet skal kunne flyve 100 kilometer op i luften, som ifølge rumfartsorganisationen NASA er der, hvor rummet begynder.

* Idéen er, at turister skal kunne komme på en omkring to timers flyvning ud i rummet, hvor de ville få mulighed for at være vægtløse i kort tid.

* Prisen for en rejse lyder på omkring 1,2 millioner kroner.

* Mere end 800 har skrevet sig op til en tur i rummet. Deriblandt skuespillerne Brad Pitt, Angelina Jolie og Ashton Kutcher. Den russiske milliardær Vasilij Klijukin har på en velgørenhedsauktion betalt omkring ni millioner kroner for at springe køen over.

Den danske rigmand Per Wimmer har også sikret sig en tur, såfremt det en dag bliver muligt.