Varnar för krasch inom förnybar energi

Per Wimmer ser en grön bobbla 

Vi står inför en ekonomisk krasch inom förnybar energi. Det menar finansmannen och investeraren Per Wimmer som nu kommer ut med boken ”Den gröna bubblan – hur goda intentioner blev till svindlande spekulation”.

Finansmannen Per Wimmer är specialiserad på investeringar i miljöteknik. Under åren har han medverkat i mångmiljoninvesteringar i förnybar energi. De senaste åren har regeringar pumpat in många miljarder i statliga subventioner till sektorn.

Nu pekar Per Wimmer på att en stor del av industrin har blivit permanent beroende av subventionerna och att en ekonomisk bubbla snarlik både it-bubblan och bolånebubblan i USA har blåsts upp. Subventionerna har lockat riskkapitalister som har sett sektorn som en trygg hamn i tider av ekonomisk turbulens.

– Det finns obehagligt många likheter mellan den här bubblan och bolånebubblan i USA. Vi håller på att begå exakt samma misstag nu som då, men den här gången inom förnybar energi, säger Per Wimmer.

– Om vi ska undvika en miljökatastrof och samtidigt möta världens ökande energibehov behöver vi ren energi. Men en stor del av dagens subventioner går till projekt som aldrig kommer att bli lönsamma. Tvärtom har subventionerna blåst upp en finansiell bubbla och snedvrider marknaden. En krasch inom förnybar energi kan skicka svallvågor över hela ekonomin och kraftigt försena omställningen till hållbar energi, säger Per Wimmer.

Per Wimmer menar att subventioner ofta är nödvändiga under en övergångsperiod. Men riktig hållbar energi är också kommersiellt hållbar. Inom tre till fem år behöver den stå på egna ben, enligt Wimmer.