Ny bog: Vedvarende energi bliver næste boble

Finansmanden og astronautaspiranten Per Wimmer advarer i ny bog om, at vedvarende energi ligner en grøn boble med klare paralleller til dotcom-boblen og den amerikanske boligboble.

Af Michael Riis 10. jun 2014

Den danske finansmand Per Wimmer, der blandt andet er kendt for sin deltagelse i kapløbet om at være første dansker i rummet, skyder med skarpt mod den grønne energibranche.

»Vi står over for et økonomisk krise inden for vedvarende energi,« siger Per Wimmer som i dag udgiver bogen ‘Den grønne boble – Hvordan gode intentioner er forvandlet til højtflyvende spekulation’.

Som finansmand har Per Wimmer specialiseret sig i investeringer i cleantech- og energiprojekter. Gennem årene har han været involveret i million-investeringer i cleantech, og han har set, hvordan regeringer pumpet milliarder af dollars i tilskud til vedvarende energi.

Per Wimmer advarer nu mod konsekvenserne. Han hævder, at en stor del af branchen er blevet permanent afhængig af statstilskud, og at støtten har skabt en betydelig finansiel boble. Han ser paralleller mellem denne grønne boble og tidligere bobler som dotcom-boblen og boligboblen. Tilskuddene har tiltrukket venture-kapitalister, der har set sektoren som et sikkert tilflugtssted i tider med økonomisk turbulens.

»Der er så mange ligheder mellem denne boble og boligboblen i USA, at det er skræmmende. Vi er ved at gøre nøjagtig samme fejl nu, som vi gjorde dengang, bortset fra, at det denne gang er inden for vedvarende energi,« siger Per Wimmer.

»Vi har brug for grøn energi for at undgå en miljøkatastrofe og for at imødekomme verdens stigende energibehov. Men en stor del af tilskuddene går til projekter, der aldrig vil være rentable. Tværtimod forvrider tilskudene markedet og har oppustet en finansiel boble. Et nedbrud på markedet for vedvarende energi kan forårsage bølge effekter på tværs af økonomien og stærkt forsinke overgangen til bæredygtig energi«, mener han.

Han mener, at tilskud ofte er nødvendige i en overgangsperiode, men at virkelig bæredygtig energi også bør være økonomisk og kommercielt bæredygtig.

Se interview med Per Wimmer