Varnar för krasch inom förnybar energi

Finansmannen Per Wimmer är specialiserad på investeringar i miljöteknik. Under åren har han medverkat i mångmiljoninvesteringar i förnybar energi. De senaste åren har regeringar pumpat in många miljarder i statliga subventioner till sektorn.

Nu pekar Per Wimmer på att en stor del av industrin har blivit permanent beroende av subventionerna och att vi har blåst upp en ekonomisk bubbla snarlik både it-bubblan och bolånebubblan i USA. Subventionerna har lockat riskkapitalisterna som har sett sektorn som en trygg hamn i tider av ekonomisk turbulens.

– Detfinns obehagligt många likheter mellan den här bubblan och bolånebubblan i USA. Vi håller på att begå exakt samma misstag nu som då, men den här gången inom förnybar energi, säger Per Wimmer.

Om vi ska undvika en miljökatastrof och samtidigt möta världens ökande energibehov behöver vi ren energi. Men en stor del av dagens subventioner går till projekt som aldrig kommer att bli lönsamma. Tvärtom har subventionerna blåst upp en finansiell bubbla och snedvrider marknaden. En krasch inom förnybar energi kan skicka svallvågor över hela ekonomin och kraftigt försena omställningen till hållbar energi, säger Per Wimmer.

Subventioner är ofta nödvändiga under en övergångsperiod. Men riktig hållbar energi är också kommersiellt hållbar. Inom tre till fem år behöver den stå på egna ben, säger Per Wimmer.

På lanseringen i dag kl 12.00 diskuteras boken av Simon-Erik Ollus, chefsekonom Fortum, Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå universitet och Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom.

Om Per Wimmer
Finansmannen och extremäventyraren Per Wimmer har siktet inställt på att bli den första danska privatpersonen i rymden. Närmast ska han resa till månen med Richard Bransons Virgin Galactic. Pengarna till sina tre rymdbiljetter har han tjänat i finansbranschen, först på Goldman Sachs i New York och sedan många år i det egna investmentbolaget Wimmer Financial i London. Bolaget fokuserar på investeringar i energisektorn, allt från vind-, sol- och vattenkraft till olja, biodrivmedel och kärnkraft. 2011 kom Per Wimmer även ut med boken Wall Street som gavs ut i Danmark och fick sex av sex stjärnor av finanstidningen Börsen.