Investor: Ny IT-boble på vej

Per Wimmer mener, sociale medier som Twitter og Facebook, er værdisat for højt på Børsen -Foto: Scanpix

Af Søren Pico I BØRSEN

Twitters regnskab torsdag i sidste uge medførte et kursfald på 24 pct. og tab i markedsværdi på 9 mia. dollar fra den ene dag til den anden. For Per Wimmer, investeringsbankejer i Wimmer Financial, var udviklingentegn på en tendens, han selv tidligere har argumenteret for, nemlig en ny IT-boble.

Selskaber som Twitter og Facebook er simpelthen værdisat for højt, mener han.
Hvad udleder du af Twitters regnskab?

“Twitter har fået opbygget, meget imponerende, ca. 200 mio. brugere, men det man mange gange ser med de her teknologiplatforme, som får meget opmærksomhed, er en tro på, at træerne vokser ind i himlen, og at det vil fortsættemed samme vækstrater. Også selvom man er blevet så stort et selskab.”

“Det, jeg tror, er, at vi i øjeblikket lever i en dot.com-boble nr. 2. Der kommer et tidspunkt, hvor realiteterne spiller ind, og nu begynder man at se kurren på tråden hos Twitter, og det bliver der også for nogle af de andre, der er alt for højt værdisat.”

Du kalder det altså for starten på en dot.com-boble nr. 2. Er det afledt af en for høj kurssætning for f.eks. Twitter?

“Det er det, men det gælder ikke kun Twitter. Det gælder også andre, f.eks. Facebook. Facebook har en markedsværdi på ca. 157 mia. dollar. Sidste år tjente de 1,5 mia. dollar. Det kan godt være, Facebook vokser meget, men der er godt nok langt til at retfærdiggøre, hvad markedsværdien er.”

“Hvis vi så kigger på Twitter, havde de i 2013 indtægter for ca. 665 mio. dollar. Det er stort set en fordobling af deres omsætning og selvfølgelig fint og flot. Stadig har de i dag en markedsværdi på 28 mia. kr. Der er langt op. Derfor er det en IT-boble nr. 2 med alt for høje forventninger, og sektoren kommer til at vende nedad på et tidspunkt.”

I forhold til den første IT-boble: Hvilke tendenser ser du gå igen?

“At de her selskaber forventer, hele verden kommer til at bruge deres services i de næste mange år. Derfor bliver vækstraterne skruet helt op. Det, der er realiteten, er, at vi skifter meget nemt mellem de sociale medier, og det er meget nemt at skifte fra at bruge Twitter og Facebook til noget helt nyt. Hele verden rykker så derover, og så kommer en situation, som det skete med
f.eks. Myspac e. Man kunne ikke leve uden en Myspace-profil for nogle år siden, men i dag er der ingen, dertaler om Myspace.”

“De her skift kan være positive for sektoren, men det går altså også den anden vej, fordi folk kan ændre deressociale adfærd meget hurtigt. Der kan så gå hul i ballonen, fordi man havde forventet, de næste seks-otte år var med fortsat vækst, og det var de altså ikke.”

Hvor stiller det her regnskab Twitter og de andre sociale medier?

“Det tydeliggør, at der er en lille smule realitet, der er ved at sætte ind, men på ingen måde nok. 24 pct. kursfald og tab på 9 mia. dollar i markedsværdi er jo enormt for Twitter, men selv på nuværende niveau, med 28 mia. dollar i markedsværdi, er det stadig meget højt værdisat.”
“Så aktiemarkedet har været alt for begejstrede her. Det må jeg sige. Derfor tror jeg, at sociale mediersektoren, kommer til at gå meget kraftigt ned. Ikke i morgen, heller ikke næste år, men inden for de næste tre fire år.”