Ekspert: Stadig en god idé at købe guld

tirsdag d. 16. apr. 2013 kl. 13:07 | af: Bjarke Hansen

Guldprisen er faldet mere end den har gjort i 30 år, men guld er stadig en fornuftig investering, fortæller ekspert

Danske Per Wimmer, der ejer investeringsbanken Wimmer Financial LLP i London, er i øjeblikket til guldkonference i Zürich for at undersøge investeringsværdige guldmineselskaber, og han mener stadig, trods de seneste dages voldsomme prisfald, at guld er en meget sikker investering.

– Guld afkaster ingen dividende som aktier, og det er stadig et “chicken-bet”, på trods af markedets korrigering i de her dage. Vi regner med, guld kommer til at blive handlet mellem 1200 og 1600 dollars per ounce fremover, siger Per Wimmer til tv2.dk.

Prisen på guld ligger tirsdag morgen i et niveau på 1.360 dollar per ounce efter et fald på 0,3 procent siden mandag kl. 17.00 dansk tid. Guldprisen har ikke taget et større dyk de to seneste dage siden 1983.

Den sikre havn
Prisen på guld er kraftigt afhængig af prisen på papirpenge, så når der er stor inflation, stiger prisen på guld typisk, da folk så leder efter sikre steder at placere deres værdier.

“Vi regner med, at stater også fremover vil forsøge at øge inflationen for at mindske deres gæld, så også fremover vil guld være en sikker havn.”

—Per Wimmer, ejer af investeringsbanken Wimmer Financial LLP

Og Per Wimmer mener stadig, at de enorme gældsophobninger rundt omkring i verdens stater vil mindske værdien af forskellige valutaer i en overskuelig fremtid.

– Vi regner med, at stater også fremover vil forsøge at øge inflationen for at mindske deres gæld, så også fremover vil guld være en sikker havn, siger Per Wimmer.

Tre grunde til prisfaldet
Det er kommet bag på de fleste, at guld har taget et så stort dyk de seneste par dage, da guld typisk er meget stabilt og i de seneste mange år generelt har haft opadgående priser grundet den økonomiske udvikling i verden, der har nødvendiggjort sikre investeringsobjekter.

Ifølge Per Wimmer er der tre grunde til guldprisens fald:

Per Wimmer mener stadig guld og ikke mindst guldminer er en god investering.
Foto: Per Wimmer

For det første har Kina netop nedjusteret landets vækstprognose for i år, hvilket betyder, at landets inflation sandsynligvis går ned, og at renminbien derfor bliver mere sikker.

For det andet har den amerikanske centralbanks formand, Ben Bernanke, været ude og sige, at banken vil mindske dens brug af kvantitativ lettelse (populært “at trykke penge”, red.), hvilket også ventes at lette inflationen på dollaren.

Og endelig mener Per Wimmer også, at det har en betydning for den globale guldpris, at Cypern som en del af aftalen om en redningspakke af EU, forpligtede sig til at sælge landets guldreserver på 400 mio. dollars.

Det er ikke så meget Cyperns relativt beskedne guldreserver, der betyder noget på guldmarkedet, men frygten for, at andre kriseramte lande i EU kan blive tvunget til at gøre det samme, udtaler Per Wimmer.

Per Wimmer mener stadig guld og ikke mindst guldminer er en god investering.