Finansmand: Intet er ændret siden finanskrisen

Hverken finansfolk eller politikere har lært af finanskrisen, og risikoen for en gentagelse af de samme dumheder, der førte til krakket i 2008, er stor. Det fastslår en af Danmarks mest fremtrædende finansmænd over for DR2-Programmet På den 2. side:

-Der er næsten ingenting, der er ændret efter finanskrisen. Spillereglerne er stort set de samme. Der har været rigtig meget snak om, at vi skal gøre det ene og det andet og regulere, så det ikke sker igen. Faktum er: stort set intet er ændret, siger Per Wimmer, som driver den London-baserede investeringsbank Wimmer Financial og tidligere har haft en toppost i investeringsbanken Goldman Sachs.

Det kan ske igen

Per Wimmer fortsætter:

-Der betyder, at en finanskrise af tilsvarende kaliber meget nemt kan ske igen. Faktisk er finanssektoren er i øjeblikket stille og roligt i gang med at opbygge de samme komponenter, som vi så i 2004 og 2005, hvor man var ved at bygge op til det der endte med at blive et brag. Og det kan ses i de finansielle strukturer og produkter, som bliver udloddet, ikke mindst inden for grøn energi. Der ser vi sådan en religiøs følelse, at så længe det er grønt, så er det fint.

Bankerne har stået for skud den seneste uger, efter Danske Bank i kampagnen New Normal – New Standards – har markedsført sig på at have lært af krisen.

Man tænker kortsigtet

Samtidig har DR-dokumentaren “Sikke en fest” skabt fornyet debat om, hvorvidt politikerne har reguleret bankerne nok. Nu står både insidere og eksperter med indgående kendskab til finanssektoren frem i “På den 2. side” på DR2 med en lodret afvisning af forestillingen om, at virksomhedskultur og spilleregler i branchen skulle være nævneværdigt forandret.

– I de store børsnoterede banker tænker man kortsigtet på at levere til næste kvartalsregnskab. Derfor kommer de i bankerne nogle gange til at løbe alt for stor risiko og investere forkert for at nå målet, siger Per Wimmer.

Arbejder langsomt

Erhvervsordfører for Socialdemokraterne Benny Engelbrecht, som medvirker i søndagens udgave af “På den 2. side”, medgiver at det politiske system arbejder for langsomt, og at det kan have negative konsekvenser. Han siger:

– Den regulering, som vi arbejder med, tager jo tid at få i gennem, og når jeg tænker på at det første direktiv, som overhovedet blev vedtaget efter finanskrisen, kapitalfondsdirektivet, det skal vi først til at udmønte i lovgivning i Danmark i år. Så ting tager tid i i vores verden. Sådan er det politiske system, sorry to say.

I debatprogrammet “På den 2. side”, kan du følge programvært Jacob Rosenkrands’ tur til Londons finansdistrikt, og se debatten om finanssektorens og politikernes ansvar i finanskrisen. Det sendes på DR2 søndag klokken 23.10.