Dansk rigmand snydt for tur til Titanic

Per Wimmer prøver konstant grænser, har rejst i 60 lande, har som den første gennemført et faldskærmsudspring over
Mount Everest og skal være den første dansker i rummet – men turen til Titanic får han ikke lov til. (Foto: Bjarke Bo Olsen)

Per Wimmer drømmer om at se forstavnen, hvor Leonardo Di Caprio og Kate Winslet stod i filmen ’Titanic’.
 Men den drøm er sat på hold. (Foto: RMS TITANIC INC)

Den danske finansmand og eventyrer Per Wimmer havde længe glædet sig til at se vraget af det legendariske usynkelige skib Titanic i juli 2012. Men den russiske regering har foreløbig sat en stopper for den drøm.

– Jeg regner med at se forstavnen, hvor Leonardo Di Caprio og Kate Winslet stod i filmen ’Titanic’, fortalte Per Wimmer til bt.dk i april, da han glædestrålende kunne fortælle, hvordan han snart ville rejse til bunden af Atlanterhavet.

Der var lavet en fast aftale mellem ekspeditionsholdet og det Russiske Institut for Havbiologi. Men efter det nylige russiske valg har regeringen indført en ny politik, der betyder at al brug af russisk offentlig materiel skal gennemgå en offentlig licitationsproces. Processen tager cirka seks måneder at fuldføre – og er indført med tilbagevirkende kraft. Derfor kan Per Wimmer og resten af ekspeditionen ikke bruge moderskibet Akademik Keldysh og de to ubåde MIR I og MIR II, der vil ligge i havn og vente, indtil licitationsprocessen er gennemført.

– Jeg er selvfølgelig utrolig skuffet over forsinkelsen af dette fantastiske eventyr her til sommer. Vi var allesammen så ivrige for udforske et af verdens mest ikoniske skibsvrag. Derudover er jeg også meget trist på vegne af holdet, idet jeg ved, de har brugt så megen tid og energi på at få denne ekspedition til at lykkes, siger Per Wimmer.

Holdet havde alle aftaler på plads og havde allerede indsamlet de nødvendige 1,5 mio. dollars, som rejsen til Titanic vilLE koste. Udover at gå glip af dette fantastiske eventyr, vil det Russiske Institut for Havbiologi også miste muligheden for at udforske vraget til videre forskning samt et økonomisk bidrag til institutet og den fremtidige forskning.

På trods af udsættelsen, giver rigmanden ikke op. Han håber stadig at gøre sin drøm til virkelighed og blive den første dansker i det 100 år gamle vrag.