Bag om finanskrisen

KultuNaut, Michael Nielsen

Indsigtsfuld og elementært interessant bog om finanskrisens opståen og de mekanismer, der ligger bag, fortalt af den succesfulde danske iværksætter Per Wimmer, der selv arbejdede hos nogle af de centrale firmaer i de år, hvor økonomien nåede kogepunktet.

Per Wimmers personlige historie er en imponerende fortælling om en ambitiøs ung knægt fra Slagelse, der strøg gennem anerkendte universiteter og allerede som ganske ung måtte træffe valget mellem en spændende stilling i Det Hvide Hus under Clinton eller en karriere i toppen af finansverdenen hos investeringsbanken Goldman Sachs. Efter et ansættelsesforløb, der bød på 38 jobsamtaler, valgte han den velbetalte stilling hos Goldman Sachs. Han oplevede, hvordan Dot Com-boblen bristede efter en årrække, hvor investorer hældte penge i online-firmaer uden en bæredygtig forretningsmodel blot båret af den kollektive hype omkring et endnu ungt internet, der ud fra et forretningsmæssigt synspunkt havde et kæmpepotentiale, men ikke ret meget andet.

Senere oplevede han endnu en boble; nemlig den yderst risikable finansiering af det amerikanske boligmarked, der i en uskøn blanding af uigennemsigtige finansieringsmodeller og aggressive bonusstrukturer hos de centrale aktører skabte en så gigantisk skævvridning, at de finansielle giganter så deres virksomheder falde sammen som korthus i vinden. Mange boligejere måtte gå fra hus og hjem, og virksomheder måtte se deres muligheder for finansiering af aktiviteter bremset fra den ene dag til den anden.

Det er en insiderberetning om disse kritiske år for verdensøkonomien, der er bogens scoop. Man bliver klogere på, hvordan finansverdenen fungerer, og Wimmer lægger ikke fingrene imellem, når talen falder på den grådighed, der er dens grundlæggende drivkraft. Historien om Wimmers bestræbelser på at realisere sin drømme om at blive Danmarks første mand i rummet er ganske spændende, og hans kamp for at danne en investeringsbank i London, som kører efter mere klassiske principper end de, der drev verdensøkonomien tæt på afgrunden, er interessant læsning, men medforfatter Sune Aagaard er – for denne læser – alt for flink ved Wimmer. Der er ingen mislyde at spore, når Wimmer skifter job, og ingen problematiske dispositioner fra hans side belyses i bogen. Måske er han bare kørt gennem disse krisetider med højt løftet fane, men mon ikke han også har været i svære situationer undervejs, som kunne have flået lidt i det perfektionistiske teflon-lag, Wimmer er svøbt i i denne fremstilling.

 

Hans bedrifter taler for sig selv. Manden er uomtvisteligt dygtig, og hans succes er velfortjent – han virker endog som et sympatisk menneske, men han forbliver fjern og überhuman i denne bog, og det er synd for bogen og – et eller andet sted – synd for Wimmer selv, for som læser bliver man undervejs vagtsom over for fremstillingen, der bliver alt for glat og alt for veltrimmet.

 

Men bogen er læseværdig og en fin indgang til den mystiske finansielle verden, der bestemmer så meget over vores liv, men som de fleste af os intet kender til. Hver time skifter 200 milliarder kroner hænder på Wall Street, Per Wimmers årsløn som nyansat lå omkring 3 millioner kroner, så hvis det gamle råd, om at “følge pengene” når noget skal opklares, har noget på sig, ja så er Wall Street absolut et studie værd for alle, der undrer sig over, hvorfor snakken om friværdi er afløst af krisesnak.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Per Wimmer & Sune Aagaard: Wall Street
LR Business, 245 sider
ISBN : 978-87-11-41739-3