Finansbranchen skal lære af indianerne

For at få succes i finansbranchen, så skal man først og fremmest være en god menneskelæser. MetroXpress har mødt finansmanden Per Wimmer, der mener, at menneskekundskab er årsagen til, at han har succes.

‘Wall Street’ er en ny bog, som finans-rigmand Per Wimmer har skrevet om finansbranchen. Men den handler ikke – som titlen ellers kunne antyde – om aktier og økonomi. For det er ikke det vigtigste, når man skal begå sig i en branche, hvor plus lynhurtigt kan blive til minus.

»Den handler mere om psykologi og om at forstå mennesker. For det er vigtigst at forstå den menneskelige psyke, hvis man skal have succes i finansverdenen,« siger Per Wimmer, der på de 13 år, han har være i finansbranchen, har gjort lynkarriere og nu ejer sin egen investeringsbank.

For uanset hvor meget tallene hopper på skærmene, er det mennesker, der i sidste instans træffer beslutningerne. Dem skal man forstå for at handle korrekt på aktiemarkederne. Men mennesker er ikke det eneste, det er vigtigt at kunne læse, mener Per Wimmer.

»Branchen arbejder med nogle helt forkerte motivationsfaktorer. Man forstår simpelthen ikke at stille de rigtige gulerødder i udsigt for dem, der arbejder i branchen. Sådan som det fungerer nu, motiverer man nemlig folk til at storme i en retning uden at overveje, hvilke risici man løber ved de konkrete salg,« siger Per Wimmer.

Han forklarer sine tanker om gulerødderne og motivationen med en mand, der sælger huslån for en bank og er provisionslønnet.

»Han vil sælge løs til alle, der er interesserede, uden at risikovurdere og overveje om vedkommende, han har solgt til, nogensinde vil være i stand til at betale lån og renter tilbage, så banken rent faktisk kan tjene penge på det,« siger Per Wimmer.

Han mener, at man i stedet skal stille motivationsfaktorer op for medarbejderne, der sikrer, at de risikovurderer deres handler.

»Men det har branchen ikke forstået endnu. Derfor får vi også en finanskrise igen om syv års tid. Det er nemlig lige præcis det, der kommer ud af det, når man har sat motivationsfaktorerne forkert op,« siger Per Wimmer.

Det er chefernes skyld, mener han. De fleste chefer i finansbranchen er blevet chefer, fordi de var rigtig dygtige sælgere, som man belønnede med en forfremmelse.

»Det er bare virkelig sjældent, at den type mennesker har ‘people skills’. Så de forstår hverken, hvordan man motiverer mennesker til det, man gerne vil have, de gør, eller at det er vigtigt at motivere dem,« siger Per Wimmer.

Men hvis psykologi er så vigtig for at være succesfuld i finansverdenen, hvorfor har de fleste så alligevel en økonomisk uddannelse på cv’et?

»Fordi der er hurtige penge at tjene, hvis man er dygtig. Så branchen tiltrækker en meget stor og grå, pengefokuseret og gennemsnitlig masse.«

Men din egen baggrund er jo også langt mere økonomisk end psykologisk. Er du ikke en del af den grå masse?

»Det er rigtigt, at jeg har en økonomisk uddannelse. Men jeg har også rejst i mere end 50 lande. Og i modsætning til de fleste andre i branchen har jeg brugt min fritid på det. Jeg har brugt tid på at lære befolkningen i de forskellige lande at kende, og jeg har været på eventyr,« siger Per Wimmer, der mener, at hans mange møder med forskellige folkeslag har indskærpet hans evne til at se og læse andre mennesker.

Han fortæller om, hvordan han i det nordlige Brasilien har besøgt indianere, som han boede med i regnskoven i Amazonas.

»Indianerne er gode til at forstå mennesker. Per tradition er relationer mere værd end penge for dem, og derfor er de meget bedre til at fokusere på andet end finansielle gevinster. Det gør dem ofte mere reflekterede,« siger Per Wimmer og fortsætter:

»Jeg har svært ved at forestille mig, at de indianere, jeg spiste min aftensmad med, skulle kunne få storhedsvanvid eller handle uden først at gennemtænke, hvilke konsekvenser det kan få. Mange, der arbejder i finansbranchen, ville have godt af at besøge indianerne og blive inspireret.«