Danskerne må rulle ærmerne op

Per Wimmer har netop udgivet en ny bog, som handler om Wall Street, ham selv og finanskrise. Desuden har han rejst i over 50 lande
og skal være den første dansker i rummet. (Foto: Bjarke Bo Olsen)

Af Jeppe Elkjær Andersen
Søndag den 4. september

Det ser sort ud for dansk økonomi. Og ifølge bankejer og mangemillionær Per Wimmer er vi slet ikke klar over, hvor dystre fremtidsudsigterne er.

– Vi er slet ikke klar over, hvor panisk situationen egentlig er, og hvor meget vi egentlig er ved at tabe terræn, siger Per Wimmer, der driver sin egen investeringsbank Wimmer Financial LLP i London.

– Danmark lever i sin egen lille andedam. Vi er ærlig talt ved at falde i søvn og ser ikke, hvad der sker ude i resten af verden. Vi sidder i vores beskyttede rum her i Danmark og diskuterer, om træet skal stå til højre eller venstre. Det er relativt ligegyldige ting, man snakker om her i Danmark, mener Per Wimmer.

Manglende revolution

– Vi ser et eksprestog suse forbi uden for vores lille bunker, hvor vi sidder og spiller skak med hinanden. Vores konkurrenceevne og vores evne til at tjene penge eroderer langsomt, mens andre overhaler os, siger Per Wimmer.

Han langer også ud efter de danske skatteprocenter, som han mener bremser mange entreprenørinitiativer og muligheder for at komme med på vognen i forhold til resten af verden økonomisk.

– Jeg fatter ikke, at der ikke har været revolution i Danmark endnu. At folk accepterer at betale helt op mod 70 pct. i skat. Man får slet ikke skabt noget merværdi med de høje skattesatser, siger Wimmer.

Ned med skatterne

Det kan blive svært at få råd til fremtidige velfærdsgoder, spår han:

– Velfærden er en falsk sikkerhed, fordi vi ikke har råd til den. Det kan godt være, vi har råd til det i dag, men vi har ikke råd til det i morgen, siger Per Wimmer.

For ham er opskriften lige til, når det gælder redningen af den danske økonomi.

– Det gælder om at rulle ærmerne op og skatterne ned og få skabt nogle job og indtægter. Og mindre statsindblanding. Det er lidt halvkommunistisk i forvejen her i Danmark. Vi har ikke nødvendigvis brug for at få større forskel på rig og fattig, men det bliver nok en konsekvens af det, som der helst skulle ske. Jeg siger ikke det nødvendigvis er godt, men man må skabe mere vækst og flere job, mener Per Wimmer.