Før dommedag igen bryder løs

I bogen Wall Street beskriver den danske investment banker og eventyrer Per Wimmer de mekanismer, der ledte frem til den globale finanskrise. Menneskelig psykologi er omdrejningspunktet, og den næste krise er allerede på vej.

I den weekend i september 2008, hvor finanskrisen gik fra at være et alvorligt problem til en global katastrofe, havde Per Wimmer ærlig talt ikke rigtig tid. Den danske investment banker og eventyrer havde blot 11 måneder tidligere etableret sin egen investeringsbank. Nu herskede kaos, mens markederne frøs til is, og rådvildheden var den eneste fællesnævner. Man skulle således tro, at der var rigeligt at se til i London, men Per Wimmer var på vej til Nepal for at foretage verdens første tandemspring over toppen af Mount Everest.

I en ny bog, Wall Street – En insiderberetning fra finansverdenens dommedagsmaskine, inden helvede igen bryder løs, fortæller Per Wimmer om de mekanismer, der bragte verdensøkonomien helt ud til kanten af afgrunden, hvor den fortsat står og vipper. En af bogens helt centrale pointer er, at den vigtigste forudsætning for at forstå, hvorfor det gik så galt – og kommer til at gå galt igen – er psykologisk indsigt. Glem bestræbelserne på at gennemskue de ekstremt komplekse finansielle produkter, der væltede læsset. Det kan alligevel kun ganske få matematiske genier i verden – og slet ikke investeringsbankernes topchefer, der ultimativt var ansvarlige for mange af de beslutninger, der førte til nedsmeltningen. Nej, forklaringen handler om incitamenter, om hvorfor vi gør, som vi gør. Hvis man ser på, hvad der, individuelt og på kort sigt, gavner den enkelte mest, så ser man tydeligt de mønstre, som skabte krisen.

Det forstemmende i den sammenhæng er, at på trods af strammere lovgivning i mange lande i kølvandet på krisen, er der ikke for alvor lagt en dæmper på de mekanismer. Derfor, vurderer Per Wimmer, er der ikke så længe, til den næste krise viser sig.


En kritisk iagttager

Per Wimmer vover også det ene øje og peger på markedet for grøn energi som det, hvor krisen i hans optik kan opstå. Han ser mange paralleller mellem dot com-boblen for 10 år siden, boligboblen frem til krisen i 2008 og så det, som han ser som den nye boble inden for miljøvenlig energi og al den teknologi, der knytter sig til fremstillingen af den.

Dermed indtager Per Wimmer en lidt besynderlig position. På den ene side er han gennem sin bank, Wimmer Financial, meget aktiv på markedet for grøn energi. Han rådgiver investorer og sørger for, at investeringsmuligheder møder risikovillig kapital. Men på den anden side er han, siden han indledte sin karriere i finansverdenen hos investeringsbanken Goldman Sachs i 1998, blevet en stadig mere kritisk iagttager af netop de fundamentale mekanismer, der får boblerne til at fyldes med luft for derefter at punktere til enorm skade for hele samfundsøkonomien.

For det er en anden af bogens centrale pointer, at helt almindelige mennesker – Main Street – betaler regningen, når finansverdenen – Wall Street – går amok. Mens almindelige mennesker må se deres opsparing forsvinde og må gå fra hus og hjem, beholder de ansvarlige deres millionbonusser.

Wall Street forsyner også læseren med baggrunden for Per Wimmers bemærkelsesværdige karriere. Lige fra da han bestod det tre-årige franske gymnasium på blot et enkelt år, over de fire forskellige kandidatgrader, beslutningen om at blive den første dansker i rummet og til tiden hos Goldman Sachs og hos andre af finansverdenens toneangivende virksomheder. Samlet set udgør bogen et værdifuldt kig bag kulisserne leveret af en både kritisk og indsigtsfuld insider. Det har ikke tidligere været tilgængeligt i bogform på dansk.