Snacka om ett rum med utsikt

Så här kommer det att se ut när astrounaterna är tyngdlösa i Virgin Galactis SpaceShipTwo.

Rymden är nästa stora “charternyhet”. Snart kan det vara din tur att sväva i tyngdlöshet 100 kilometer ovanför jordskorpan. Men först måste du lära dig vad allt handlar om.

Tänk att titta ner på jorden och se solen gå upp bakom jordskorpan med rymdens kompakta mörker bakom sig. Rymden är det ultimata äventyret, säger Per Wimmer, 42, från Danmark.

Per har bokat upp sig på tre rymdresor, med tre olika arrangörer, för att vara säker på att komma iväg så fort det bara går. Och man förstår att han är angelägen med tanke på att biljetterna tillsammans kostar flera miljoner.

– Jag blir den första dansken – vi har ingen Christer Fuglesang, säger Per.

Det blir en 2,5 timmars tur rakt ut i rymden, en så kallad suborbital resa, till 100 000 meters höjd. Där ska Per sväva i tyngdlöshet i fem minuter innan farkosten flyger tillbaka till jorden.

– Det här blir även en resa inåt, in i mig själv. Vissa saker nere på jorden kommer att kännas mindre viktiga där uppe. Det finns en bra chans att jag kommer hem som en ny människa, säger Per och skrattar.

Tävlar om vem som blir först

Kapplöpningen om vem som ska hinna först med reguljära rymdresor för turister har pågått i flera år. Richard Branson och hans företag Virgin Galactic ligger i täten. Redan om 18 månader räknar Richard Branson med att göra premiärflygningen tillsammans med sin familj.

Därefter kalkylerar Virgin Galactic med att skicka iväg ytterligare 500 rymdturister under ett år. De påföljande tio åren hoppas man att sammanlagt 10 000 turister kommer ut i rymden.

Att boka upp sig för en tur med Virgin Galactic kostar ungefär 1,5 miljoner kronor. Men rymdföretagen Xcor och Space Adventures är med i racet och pressar priset för en rymdresa till mindre än 100 000 dollar (cirka 720 000 kronor).

Behöver inte så mycket förberedelse

Per Wimmer har förberett sig i flera år för sina rymdresor. Han har bland annat flugit ryska MIG-25 stridsflygplan på 27 000 meters höjd, övat g-krafter i en centrifug och testat tyngdlöshet i atmosfären med så kallade parabelflygningar. Men allt detta är egentligen inte nödvändigt.

– Man behöver inte vara någon superman för att åka upp i rymden. Det är tre dagars förberedelse före avresan med mycket praktisk och mental träning, säger Johanna Bergström-Roos, informationschef på Spaceport Sweden i Kiruna.

I Kiruna planerar man att erbjuda reguljära turistresor till rymden så fort något av rymdflygbolagen är redo för “take off”.

Siktar på Mars

Tittar man bortom 2012 finnas ett helt smörgåsbord av rymdresor att välja bland. Om fem år kan det finnas rymdhotell som kretsar runt jorden. Just nu arbetar flygplanstillverkaren Boeing med en farkost som ska kunna docka med framtidens rymdhotell.

Blickar man ytterligare längre fram så är det inte omöjligt med resor runt månen, eller ännu längre bort, till Mars – alla rymdfantasters våta dröm.

Vilken är din drömrymdresa?

– Det ultimata målet för mig är att landa på månen och sticka ner en dansk flagga intill den amerikanska som redan står där. Det tror jag är fullt möjligt att jag kan göra, säger Per Wimmer.


Johan Söderlund