Dynen er fyldt med højteknologisk viden

/PressWire/ — Den teknologiske dyneproducent Quilts of Denmark er udvalgt som én af de fem virksomheder, der er aktivt medvirkende i det landsdækkende undervisningsforløb ”Rejsen til rummet”.

Vi er stolte over at være med i projektet og glæder os til at skærpe folkeskoleelevernes interesse for naturfag og rumfartsteknologi, siger udviklingsdirektør Hans Erik Schmidt.

I 2003 lancerede virksomheden verdens første temperaturregulerende dyne TEMPRAKON. Teknologien i dynen stammer oprindeligt fra NASAs rumdragter, som udsættes for enorme temperatursvingninger i rummet. I dag er teknologien forfinet og kombineret med dunfyld. Hemmeligheden bag TEMPRAKON er små mikroskopiske kugler, som er i stand til at optage varme fra kroppen, når temperaturen stiger – og frigive varmen igen, når temperaturen falder.

Ny viden og nye muligheder
Den sønderjyske dynevirksomhed er et godt eksempel på, hvordan amerikansk rumforskning har haft indflydelse på dansk industri. Det vil eleverne i 8. og 9. klasse komme til at høre meget mere om i løbet af undervisningsforløbet. – Vi indleder med et lærerkursus på Quilts of Denmark den 1. september, hvor underviserne informeres om vores tilknytning til rumforskningen og vores videnskabelige tilgang til produktion af soveprodukter, fortæller Hans Erik Schmidt. – Næste trin er information og viden til folkeskoleeleverne i det landsdækkende undervisningsforløb, som bl.a. har til formål, at eleverne skal ”kende til eksempler på forskning, der har givet ny viden og uforudsete muligheder”. Som Quilts of Denmark, der er ”first movers” og førende inden for ”functional bedding” – dvs. soveprodukter, der aktivt forbedrer søvnen, siger Hans Erik Schmidt og pointerer, at Jyllands-Posten, DI – Organisation for erhvervslivet, videnskab.dk og Danmarks (snart) første astronaut Per Wimmer er med i projektet.

Roadshow til skolerne
Per Wimmer vil i løbet af efteråret rejse landet rundt sammen med formidlere og virksomhedsrepræsentanter for at møde og inspirere så mange elever som muligt. Her vil han udfordre eleverne til at komme med design-ideer til en forskningsbase på månen.

Undervisningsforløbet omfatter lærerkurser, undervisningsmateriale, en landsdækkende emneuge og en skolekonkurrence.