Slut med brændt brød – piger fra Egå Gymnasium vinder Science Cup

Eleverne præsenterede originale ideer og spændende prototyper, da finalen i Science Cup Denmark 2010 blev afholdt i Ingeniørhuset. Elever fra Egå Gymnasium vandt konkurrencen med opfindelsen Toastguard.

”Vinderne er opfinderne bag Toastguard.”

Fire piger sprang op fra deres bord og brød ud i jubel, da de den 5. maj blev kåret som vindere af Science Cup Denmark 2010.

De fire piger er Julie Kronborg, Johanne Houmark Andersen, Louise Skou Jensen og Anne-Mette Løve Hansen fra 2. y på Egå Gymnasium ved Århus. De står bag opfindelsen Toastguard – en brødrister, som ikke kan brænde brød på.

”Vi er meget overraskede, fordi der er så mange gode med. Nu skal vi næsten hjem og servere toastbrød for hele gymnasiet for at fejre det,” sagde pigerne med et smil.

Ved finalen i Ingeniørhuset præsenterede vinderne fra de 11 regionale konkurrencer deres opfindelse foran de andre finalister.

Der var blandt andet en cykel med ABS-bremser, så cyklisten ikke styrter. En opfindelse, som kan køle den varme sodavand på stranden – og en sikkerhedssprøjte, som forhindrer stikskader.

Et dommerpanel med en talentchef, en lektor og to ingeniører stillede efter præsentationerne kritiske spørgsmål og kom med ideer til, hvordan eleverne kan komme videre med deres produkter.

Mens dommerne gik i enerum for at afgøre, hvilket projekt der skulle kåres som vinder af Science Cup Denmark 2010, hørte eleverne et foredrag af iværksætter og rumturist Per Wimmer. Han fortalte eleverne, at de skal tro på og kæmpe for deres ideer – også selvom andre ikke tror på dem.”Vi har sovet på skift for at blive klar til i dag,” sagde vinderne. De fire piger har udviklet en brødrister, som selv slår fra, når brødet har den farve, som forbrugeren ønsker. På den måde brænder brødet aldrig på. Fra venstre er det Anne-Mette Løve Hansen, Johanne Houmark Andersen, Louise Skou Jensen og Julie Kronborg.

Per Wimmer afslørede også vinderen på vegne af dommerpanelet. Dommerne lagde i deres bedømmelse stor vægt på, at opfinderne bag Toastguard er kommet langt med opfindelsen, og at de er gået grundigt til værks med deres originale idé.

”Ideen er interessant højteknologisk, men vedrører et lavteknologisk produkt. Gruppen har udført en meget fin teknisk analyse og mange eksperimenter, hvilket vidner om et solidt naturvidenskabeligt arbejde. Formidlingsmæssigt får de oversat tekniske termer, så det fremgår klart og tydeligt, hvordan produktet virker.”

Ud over æren får eleverne fra Egå Gymnasium en studietur til Californien med alt betalt.

 Eleverne fra Falkonergårdens Gymnasium har opfundet et pulver, som giver nyt liv til en tam sodavand. Dommerne var en smule skeptiske, da de skulle smage på sodavanden. ”Nu har vi smagt, og vi er stadig i live,” sagde dommerne og konstaterede, at pulveret virker, men at sodavanden bliver en anelse sur.

De fleste kender problemet med, at forhjulet blokerer, når man trykker på bremsen. For at komme det problem til livs har tre elever fra Erhvervsskolen Nordsjælland opfundet en ABS-bremse til cyklen. Eleverne vandt Ellehammerprisen, der gives til den gruppe, som har visualiseret deres idé bedst. Præmien er en rejse til London.

Tre elever fra Kold Naturvidenskabelige Gymnasium blev nummer to for deres opfindelse med navnet Faringsalarm. Alarmen sender en sms til landmanden, hvis grisens faring er ved at gå galt.