Privat rumfly op med moderskib for første gang

Rumfirmaet Scaled Composites prøvefløj for første gang mandag det private rumfly, VSS Enterprise, sammen med dets moderfly VMS Eve over Mojave-ørkenen i Californien. Hermed kommer blandt andet danskeren Per Wimmer et skridt nærmere rummet.
 
Det er første gang moderskibet og rumflyet letter sammen, og turen markere starten på en ny testperiode, der forventes at vare et år. Prøveflyvningen mandag varede i to timer og 54 minutter. De to fly nåede op i 13,7 kilometers højde. Senere vil VSS Enterprise blive frigjort fra moderskibet og selv svæve tilbage til Jorden.

Klar i 2011?
Virgin Galactic håber at de første flyvninger kan finde sted allerede fra slutningen af 2011 eller starten af 2012.
På hver tur kan medbringes seks turister og to piloter op i over 100 kilometers højde, hvor de kan opleve fem minutters vægtløshed. Ialt 300 har allerede bestilt en tur – pris: 1,2 millioner kroner. En af dem er den danske finansmand Per Wimmer, der forventer at blive den første dansker i rummet.

Konkurrence fra Refshaleøen
Men måske bliver Per Wimmer og Richard Bransons store, pengestærke projekt overhalet indenom: Den danske ubåds- og raketkonstruktør Peter Madsen, der fornylig testede sin egen, hjemmebyggede raketmotor er også på vej op, ikke med et moderskib, men ombord på en raket, formet som en artillerigranat.