På tur i rummet i egen raket

Rapport fra raketland på Refshaleøen, hvor Copenhagen Suborbitals er ved at gøre Danmark til en rumfartsnation.

Der er råkoldt i boblehallen på Refshaleøen på den gamle BogW-grund. Kristian Von Bengtson og Peter Madsen går rundt i orange overlevelsesdragter og pjatter med at finde navne til en del af deres raket.
– Det skal hedde Theodor Felgen. LIgesom konstruktøren bag ‘Il Tempo Gigante’ fra filmen ‘Bjergkøbing Grand Prix’, siger Peter Madsen, mens Bengtson nikker.

Tre danske rumprojekter
Der er for tiden fire danskere, der regner med at få en tur i rummet. Den første er Andreas Mogensen, der er blevet udvalgt blandt 8000 europæiske ansøgere i et langt forløb hos ESA, European Space Agency. Han venter på sin tur op i rumfærgen. Så er der to, der har købt en billet hos Virgin Galactic som er Richard Bransons private rumfartsselskab. Den, der angiveligt står først i køen er Per Wimmer, finansmand fra London.
Og så er der altså Copenhagen Suborbitals på Refshaleøen. Peter Madsen skal være den første i raketten, der iøvrigt bringer Danmark op blandt de tre andre nationer, der har bragt mennesker ud i rummet: Amerika, Rusland og Kina. ESA er en del af ISS, men den er mest baseret på russisk og amerikansk teknologi.

Drømmen om rummet
Madsen og Bengtson har arbejdet tæt sammen i halvandet år. De mødes hver morgen og tegner og konstruerer og svejser og lægger planer. Det ligner et almindeligt smedeværksted. Men det er det ikke.
– Vi har en fælles drøm om at komme op i rummet. Og den drøm bliver mere og mere virkelig, fortæller Peter Madsen.
Og Peter Madsens drømme plejer at blive til virkelighed. Han står bag ikke mindre end tre hjemmebyggede ubåde. De to første har godt 600 dyk hver bag sig. Den seneste, Nautilus, er så stor, at man kan stå oprejst inde i den og den kan principielt dykke 100 meter ned. Selve røret er lavet af et firma, der normalt producere vind-mølletårne.

Baggrund i NASA
Hvor Peter Madsen er autodidakt raket- og ubådsbygger, har 35-årige Kristian Von Bengtson en baggrund i NASA, hvor han har arbejdet som rum-arkitekt.
– Det er jo en stor operation det her, og heldigvis har vi mange frivillige til at hjælpe os, ellers kunne det simpelthen ikke lade sig gøre, siger Bengtson.

150 kilometer op
Raket-motoren alene kommer til at koste mindre end 50.000 kroner i materialer, ‘det svarer til en familiebil’, som Bengtson siger det, og selve affyringen koster 30.000 kr. Madsen og Bengtson har et stort hold af entusiastiske, frivillige rum-freaks med sig på holdet, mange af dem professionelle og videnskabsmænd, der synes godt om projektet. Og som måske også skal have en tur. Engang.
Raketten får plads til en astronaut i toppen. En astronaut, der skal skydes 150 kilometer op i rummet som en levende kanonkugle, få sig en vægtløs tur og så vende tilbage til jorden i en bunke faldskærme.

Et ordentligt brøl
Midt i hallen er motoren ved at blive bygget færdig. Danmarks største raketmotor nogensinde. Den skal testes den 7.februar og det bliver et ordentligt brag. Så stort at de to konstruktører sælger billetter til affyringen via ingeniøren.
– Der kommer jo en del tilskuere. Så vi er nød til at pakke det hele ind i 32 ton stål og beton, så ingen kommer tilskade. Men der bliver nok at se og høre på alligevel, fortæller Kristian Von Bengtson.
Brølet kommer til at være ca. 30 sekunder.Motoren er verdens kraftigste raketmotor af sin art – NASA Ames har testet en noget mindre version, men aldrig i denne skala. Testen er nummer 15 i en lang, succesfuld række, og der har endnu aldrig være uheld.

Test til sommer
Det største problem for raket-byggerne er ikke de fysiske udfordringer, men hvordan man får lov til at fyre raketten af.
– I virkeligheden er det her en civil missilaffyring. Og det kan vi ikke få tilladelse til fra land, så den skal sendes op fra en katamaran i Østersøen på et militært skydeterræn, siger Peter Madsen.
Første opsendelse bliver i juni måned, kun til 40 kilometers højde og med en testdukke ombord.
– Og når det så er gået godt, så gør vi det en fire fem gange mere. Og så tager jeg afsted, hvis alle målinger viser det vi vil have, siger Peter Madsen.

Søger Penge
Selvom raketten er billig, er det ikke gratis at lave rumrejser.
Derfor har Copenhagen Suborbitals, foreningen bag de to konstruktører, lavet en indsamling fra deres hjemmeside.