Dansk Rum-kapløb: JEG bliver den første

René Gross Kærskov hævdede i går at han blev første dansker i rummet. Hvis det passer, bliver han ikke alene: Mød Per Wimmer, der har bestilt 3 rumrejser og nærmest står på affyringsrampen allerede.

09:13 – 03. dec. 2009 | Anders Kjærulff

Sådan kommer Wimmer i rummet
Selve turen skal foregå i SpaceShipTwo (SS2), der bliver løftet ud i 15 kilometers højde af WhiteKnightTwo, der bærer det på ryggen. Derefter fortsætter Spaceship 2, der har plads til seks passagerer, alene op i 110 kilometers højde. En tur med Spaceship 2 koster omkring 200.000 dollar.

I 110 kilometers højde vil passagerne kunne se hvordan himlen går fra blå til sort og kunne se jordens krumning. Hjemturen bliver svæveflyvning hvor man ender hvor man startede. Selve turen kommer til at tage 2 timer og 30 minutter.
Ejeren af Virgin Galactic, Richard Branson har førsteret på jomfruturen. Derefter følger de øvrige passagererer der har booket plads.
Læs mere her

– Vi har nu kun rumskibets testflyvninger foran os, før vi skyder af sted ud i rummet med forventet afgang i 2011, skrev René Gross Kærskov i en pressemeddelelse i går, hvor han hævdede at blive den første dansker i rummet.
Men der er allerede en anden dansker, der har taget den plads, nemlig 41-årige Per Wimmer , London-baseret bankdirektør for egen investeringsbank Wimmer Financial og eventyrer.

Plads til flere
– Jeg siger velkommen om bord! Jeg ser frem til at der bliver mange andre danskere i rummet snart, det bliver en stor oplevelse. Men jeg bliver den første og har booket 3 rumrejser i alt, den første for snart 10 år siden, så jeg står langt foran i køen, siger Per Wimmer, der iøvrigt skal rejse med samme type rumfartøj som René Gross Kærskov.

Kritik
I ekstrabladet.dk i går kunne man også læse, at rumforsker, professor i gravitations- og rumfysiologi, Peter Norsk ikke mener, at hverken René Gross Kærskov eller Per Wimmer burde kalde sig rumrejsende eller astronauter.
– Bare fordi han har købt en tur i et fly, som i en parabolbane kan skabe 20 sekunders vægtløshed, behøver han jo ikke være et geni. Jeg har selv utallige gange igennem mit arbejde været vægtløs i sådanne fly, og det er der mange danskere, som har været. Det gør os ikke til de mulige første danskere i rummet, siger han til ekstrabladet.dk.

Træning, ikke tur
Norsk taler her om træningen før rumrejsen og ikke selve turen. Når man skal træne i vægtløshed, som både Wimmer og Gross har prøvet, foregår det nemlig i et styrtdykkende transportfly, som man kan se på videoen her i toppen af artiklen.
Selve den rumrejse de begge har købt, består af en tur op i over 100 km højde, hvor de skal være vægtløse i seks minutter, og hvor himlens farve er skiftet fra blå til sort.

Jeg bliver astronaut
– Når man rejser over 110 kilometer op, så er man over den højde som FAA og NASA definerer som rummet. Og dermed er man astronaut med ret til at bære astronautvinger og det hele. Sådan er det, siger Per Wimmer, der glæder sig voldsomt til endelig at komme afsted.

Afgang 2011
Per Wimmer forventer at få sin tur hos Virgin Galactic i løbet af 2011.
– Men det eneste man kan være sikker på med rumfart er, at det altid er mere kompliceret og dyrere end man regner med. Og at det tager længere tid, siger han.

På månen
Per Wimmer stopper ikke med turen ud i rummet.
– Jeg vil enormt gerne besøge ISS, den internationale rumstation. Og jeg vil gerne være første dansker på månen også. Og plante Dannebrog der, siger han.