Skoleelever designer månebase

De vindende elever fra Krogårdskolen sammen med astronaut Per Wimmer. Fem projekter blev af en dommerkomité udvalgt
til finalen, som foregik i astronomiske omgivelser på Københavns Universitets tidligere observatorium i Brorfelde mellem Ringsted
 og Holbæk. Foto: Torben Stroyer, Jyllands-Posten

Greve-elever vinder rejse til London i rumkonkurrenc

Den danske eventyrer og astronaut Per Wimmer udfordrede sidste år eleverne i 8. og 9. klasse til at komme med design-ideer til en fremtidig forskningsbase på månen – og efter en hæsblæsende finale på Brorfelde Observatoriet torsdag kunne de deltagende elever fra Krogårdskolen i Greve tage hjem med skolekonkurrencens hovedpræmie: En rejse for hele klassen til London.
Danske virksomheder indenfor rumforskning har spillet en central rolle i det landsdækkende undervisningsprojekt, som ud over skolekonkurrencen omfattede lærerkurser, undervisningsmateriale og en emneuge.

Stærke kræfter bag
Bag projektet står Jyllands-Posten, som i samarbejde med bl.a. DI – Organisation for erhvervslivet, videnskab.dk og WimmerSpace satte rummet og rumforskning på dagsordenen i skolerne.
“Danmarks konkurrenceevne er afhængig af, at virksomhederne har adgang til dygtige medarbejdere med kompetencer inden for naturvidenskab og innovation. Derfor er det rigtig godt, når elever i grundskolen via undervisningstilbud som “Rejsen til rummet” får indblik i, hvor spændende det er at arbejde med de naturvidenskabelige fag”, lyder det fra direktør Lars B. Goldschmidt, DI.

Som optakt til skolernes landsdækkende emneuge “Rejsen til rummet” i november tog Per Wimmer landet rundt sammen med formidlere og virksomhedsrepræsentanter for at møde og inspirere så mange elever som muligt.

Første dansker i rummet
Per Wimmer er 41 år, millionær og indehaver af investeringsbanken Wimmer Financial i London. Han vil være den første dansker i rummet og har derfor købt billet til hele tre private raketopsendelser, og hvis planen holder, så når han sit mål i 2012.
Wimmers næste mål i rummet er månen, hvor han vil plante det danske flag.
»Det bliver nok først om mange år, men min drøm er at besøge en månebase, som danske skoleelever var med til at udvikle,« siger Per Wimmer.
En række klasser i hele landet blev så optaget af emnet, at de arbejdede videre med rummet og mulighederne for at bygge en base på månen.