Per har tröttnat på jordens alla äventyr

Danske investmentbankmannen Per Wimmer har tröttnat på bergsklättring och hajar och
kan 2011 bli Nordens förste rymdturist. Foto: Christina Blom

Fyra minuter svävande 100 kilometer över jorden, i viktlöst tillstånd och med en utsikt som slår det mesta. Den danske rymdturisten Per Wimmer ska ut på en spektakulär resa. Men smakar det så kostar det. Priset för att få åka med ut ur atmosfären är cirka 1,7 miljoner svenska kronor. Per Wimmer tycker att det är värt varenda krona.
– Det är nästan billigt när man tänker på vad man får. Det är få i världen som får chansen att prova det här.  
Varför vill du göra det?
– Jag har haft två drömmar i mitt liv. Den ena var att starta en egen bank. Check, det har jag gjort. Den andra är att få åka ut i rymden. Men det fanns inget rymdprogram i Danmark så jag lade drömmarna på is. När det stod klart för mig att man skulle kunna åka ut i rymden som turist bestämde jag mig på bråkdelen av en sekund. Redan år 2000 skev jag upp mig på listan för att få åka.

Vad är du är ute efter, viktlösheten eller utsikten?
– Båda. Viktlöshet har jag testat. Det är en berusande känsla. Men det gäller att ta det lugnt och röra sig sakta och försiktigt. Många tror att de blir Superman när de är viktlösa, men man kan lätt bli illamående. Det vill man inte riskera på en resa man längtat efter så länge.
Finns det inga äventyr du kan ägna dig åt på jorden?
– Jag har börjat få slut på uppslag. Jag har rest till 48 länder, dykt med hajar vid Fijiöarna, levt med indianer i Amazonas och åkt skidor på det högsta berget som går att åka på i Bolivia. Vart man än kommer hittar man ett Coca-Cola-stånd. Alla platser är upptäckta. Vill man resa som en pionjär i dag är det rymden som gäller.
Är du rädd?
– Nej, men jag är medveten om att det finns risker.  Jag tycker att man får väga för- och nackdelar mot varandra. För mig väger fördelarna upp. Men säkerheten är viktig. Jag vill inte bara ut i rymden. Jag vill komma tillbaka också.
Vad säger din flickvän?
– Hon tycker att det är coolt. Min mamma är lite tveksam. Och så fort det varit en olycka blir det värre.
Är det här bra för affärerna?
– Ja, det är både positivt och negativt. Jag kan ju säga att jag inte behövt lägga många kronor på PR. Det mesta av intresset är positivt. De flesta vill prata rymden innan de vill prata affärer.
Du har fått testa viktlöshet och stark g-kraft i en centrifug, när är du redo att åka?
– Jag är beredd att åka nu. Men det blir nog först 2011. De ska testa tekniken först så att det är helt säkert.

Johanna Ohlson