Han reser till rymden tur och retur – från Kiruna

NY Turism Om tre år åker Per Wimmer till rymden. Färden kostar nära två miljoner kronor. ”Det är värt vartenda öre” säger han.

Premiärtur om tre år

  I går offentliggjordes vilka svenska resebyrårer som får rätt att sälja resor till rymden medVirgin Galactics pasagerarflyg Space Ship2. De tre utvalda rymdagenterna är The Search i Malmö, Upplevelseakuten i Stockholm och Ice Hotel Travel i Jukkasjärvi.   Den 2,5 timmar långa rymdresan kostar 200 000 dollar per person, vilket motsvarar cirka 1,8 miljoner kronor.   Bakom Virgin Galactic står Richard Branson. Några av rymdfärderna kommer att lyfta från Kiruna, den första om tre år. http://www.virgingalactic.com

Biljettpris: 1,8 miljoner kronor

Det världsberömda ishotellet i Jukkasjärvi börjar sälja resor – till rymden.Raketen skjuts upp från Kiruna.– Jag har utforskat hela jorden och det är dags för nästa steg, säger Per Wimmer, 40, som köpt en biljett.Farkosten, Space Ship 2, är så gott som färdigbyggd och kommer att ha plats för fem passagerare. Om tre år beräknas den lyfta från Kiruna för första gången. Rymdfärden ska vara i två och en halv timme och kostar nästan två miljoner kronor. – Det är värt vartenda öre, förutom resan ger det så mycket annat i form av förberedelser och träning, säger Per Wimmer. Han och de andra resenärerna genomgår tuffa tester och övningar för att vara säkra på att de kommer att klara åkturen.

Billigare i framtiden

Rymdskeppen ägs av brittiska Virgin Galactic. Resorna kommer att avgå både från Spaceport Sweden i Kiruna och från en bas i New Mexico, USA. – Till en början kommer vi att vända oss till folk som har lätt att betala och som känner att de gjort det mesta, säger marknadschef Roland Sand. Han tror att den här sortens äventyr kommer att bli betydligt billigare i framtiden. Tillsammans med sina kollegor har Roland Sand specialutbildats och fått lära sig det mesta om tyngdlöshet, acceleration och g-kraft. – Vi måste veta vad det är vi säljer.

Viktor Ginner