Svenska resebyråer säljer resor till rymden

Tre svenska resebyråer har utsetts till att sälja rymdresor på uppdrag av Virgin Galactic. Företagen presenterades under förmiddagen på Gothia Towers i Göteborg.

– Vi ansökte för en och en halv månad sedan och fick bland annat göra en intervju som vi tyckte gick sådär, men nu kommer vi börja marknadsföra och sälja resor så snart vi kan, säger Andreas Axelsson på Malmöbaserade The Search, som är ett av de utvalda företagen.

Virgin Galactic lägger just nu sista handen vid sitt Space Ship 2, som ska börja transportera resenärer till rymden inom ett par år eller så snart rymdskeppet står klart. Hitintills har 30.000 resenär från hela världen tecknat sig för en två och en halv timmes lång tur i rymden á 200.000 amerikanska dollar, cirka 1,7 miljoner svenska kronor. En av dem är danske Per Wimmer.

– För min del är det ett långt projekt som pågått i åtta år. Jag har två målsättningar med detta, för det första vill jag så klart komma ut i rymden och för det andra vill jag få unga människor att bli intresserade av fysik, säger han.

Några av Virgin Galacitics rymdresor kommer att avgå från Kirunas flygplats och forskningscentret Esrange. Enligt Johanna Bergström-Roos, informationschef på Spaceport Sweden, skulle det gå bra att flyga ut i rymden från Kiruna redan i dag.

– Vi behöver inte bygga till något, vi har kunskapen och tekniken, säger hon.

Förutom The Search i Malmö har även Icehotel Travel i Jukkasjärvi och Upplevelseakuten i Stockholm tecknat kontrakt med Virgin Galactic. Ett danskt och ett finskt företag har även utsetts att följa rymdresorna.

Hanna Johansson