Rymdresor till salu

Dansken Peter Wimmer har köpt sin biljett till rymden.

Nu säljer också Svenska resebyråer resor till rymden. I dag blev det klart vilka företag som får sälja resor till intresserade svenskar.

– Vi har redan nu en hel del kunder som visat intresse för att åka ut i rymden, säger Lasse Schmidt på företaget Upplevelsepresent, som är ett av de utvalda företagen som får sälja rymdbiljetter för amerikanska Virgin Galatics räkning.

De tre utvalda resebyråerna i Sverige vänder sig till svenskar och byråerna själva uppskattar att finns ett kundunderlag på ungefär 50 – 100 personer.

Biljetterna är tänkta att bli billigare i framtiden, men i dag kostar det runt 1,7 miljoner kronor. Biljetten gäller för en resa 110 kilometer upp i luften, precis där det räknas som att rymden börjar. Därefter följer 4 minuters tyngdlöshet innan det vänder hemåt igen. Två timmar beräknas hela proceduren ta.

Carina Johnsson jobbar med rymdturism på det statligt ägda företaget Rymdbolaget. Hon tror att rymdresorna kommer vara till nytta även för vanliga forskningsprojekt i rymden.

– Jag tror att det här kan skapa så mycket PR så att man hittar finansiärer till andra projekt också, säger hon och tillägger att ett ökat intresse för rymden kan inspirera många unga.

– På så sätt kan man få fler att utbilda sig och bli vår nästa generation av forskare och ingenjörer, säger hon.

En som blev intresserad redan som ung det var dansken Per Wimmer, han har köpt biljett och kan mycket väl bli den förste dansken i rymden. Om allt går som det ska kommer han iväg med de första resorna som beräknas till 2011.

– Jag varit i femtio länder och gjort massor av äventyr på jorden. Men det här blir mitt livs upplevelse, säger Per Wimmer.
Jonas Franzén