Resebyråer i Sverige säljer resor till rymden

Idag tillkännagavs vid en presskonferens i Göteborg vilka svenska resebyråer som får sälja rymdbiljetter för rymdturistföretaget Virgin Galactics räkning. Det blir Upplevelseakuten i Stockholm, The Search i Malmö och Icehotel Travel i Jukkasjärvi. Ett danskt och finskt företag väntas snart följa efter.

Transporterna till rymden kommer att ske med Space Ship 2, som skall sändas upp från Spaceport Sweden (Kirunas flygplats och Esrange) från och med 2011. En som redan köpt biljett är dansken Per Wimmer som därmed räknar med att bli den första dansken i rymden. Men biljetten var inte billig, han fick lägga ut runt 1,7 miljoner kronor. Biljetten gäller för en resa 110 km upp i luften, precis vid gränsen till rymden. Hela färden beräknas ta två timmar, varav 4 minuter med tyngdlöshet.