Ryssland skickar sista rymdturisten 2009

Charles Simonyi efter förra besöket i rymdstationen.

Sedan blir det för fullt på internationella rymdstationen

2009 blir sista året för en semester utanför jorden.

Åtminstone om man tänkt åka med det ryska rymdprogrammet Roscosmos som skickar sin sista turist till rymden i mars i år.

Orsaken är att det blivit för fullt med folk på den internationella rymdstationen
.

Den amerikanske datorprogramutvecklaren Charles Simonyi som redan varit i rymden en gång kommer att bli den siste turisten som får följa med en rysk rymdfärja.
Det mycket framgångsrika ryska rymdturismprogrammet läggs sedan ner. Hittills har sex privatpersoner fått följa med och de förmögna deltagarna har fått betala minst 20 miljoner dollar, motsvarande 160 miljoner för att få lämna sin hemplanet.

Besättningen expanderar
– Besättningen på rymdstationen kommer, som ni vet, att expandera i år med ytterligare sex medlemmar. Därför kommer det att inte att finnas några möjligheter att göra turistflygningar efter 2009, säger Anatoly Anatoly Perminov, chef för det ryska rymdprogrammet, Roscosmos enligt AP.
Att det ryska rymdprogrammet nu stänger dörren för turisterna kan innebära ett ökat tryck hos andra aktörer på marknaden.
De senaste åren har flera företag tävlat mot varandra om att bli först med att lyckas lämna jordklotet.

Flera nya rymdprogram
I december förra året gick Xcor Aerospace som är baserat i Kalifornien ut med att en dansk medborgare kommer att bli den första privata passageraren i deras rymdsatsning. Enligt företaget kostar rymdbiljetterna motsvarande knappt 800 000 kronor. Hittills har 20 bokningar gjorts.
Xcors huvudkonkurrent Virgin Galactic som ägs av entreprenören och miljardären Richard Branson bygger farkosten Spaceshiptwo med åtta platser ombord. Biljetterna för en rymdresa i den kommer att kosta deltagarna 1,6 miljoner kronor per biljett.

Johan Arkert

Richard Branson och Burt Rutan i SpaceShipTwo.

Modell til Xcor Aerospace farkost Lynx 

Danske investmentbankiren Per Vimmer
 blir första privata passageraren i Xcors
 rymdsatsning med Space shuttle-piloten
 Rick Searfoss bakom spakarna