Rymdkapplöpning Sverige-Danmark

Den danske finansmannen Per Wimmer har nu bokat in sig hos både Virgin Galactic och Xcor. Han står först i kön på Xcors Lynxfarkost och är alltså fast besluten att bli den första dansken i rymden.

Du kan följa Wimmers väg mot rymden på WimmerSpace.com och läsa mer om Lynx på Rymdturism.se.

Wimmers stora slutmål är att placera en dansk flagga på månens yta och med hans driv är det kanske inte alldeles omöjligt att han lyckas. Vill vi inte bli omkörda av dansken får vi inte vila på lagrarna.

Därför är det bra att Västeråskonstnären Mikael Genberg driver projektet med en svensk liten stuga på månen vidare. Om inte annat så bara för visionens skull. Han är för närvarande i USA och pratar med Nasa. I vår kommer vi att få se stugan på Globens tak och Fuglesang har lovat att ta upp en modell av den till ISS nästa höst. Samtidigt håller Rymdbolaget på att utreda landningsplatser. Missa inte lägesrapporten hos Radio Västmanland.