Dansk turist flyr høyt

Dansken Per Wimmer blir den første passasjeren på Xcors Lynx-fartøy som skal sneie verdensrommet.

Christer Aasen, Nettredaktør

Slik ser det ut, Xcors Lynx. Farkosten er ikke større enn et lite privatfly og har plass til
en passasjer i tillegg til piloten. Foto: Xcor.

Wimmer har en drøm om en gang å plante Dannebrog på månen, men må foreløpig nøye seg med å betale 95 000 dollar for å fly helt opp til kanten av atmosfæren og verdensrommet.

Den danske finansmannen er den første passasjeren til RocketShip Tours, et reiseselskap litt utenom det vanlige og med et navn som kunne vært hentet ut fra en science fiction-bok fra 1950-tallet.

Det er ikke retro sci-fi som ligger til grunn for reiseselskapets forretningsplan, men et privatutviklet fartøy som er designet for å fly 60 kilometer over jordoverflaten. Flyet kalles Lynx og er utviklet av Xcor Aerospace i California.
Først ut

Wimmer er den første betalende turisten som får sjansen til å være med Lynx opp og se atmosfæren og krummingen av jorda under seg, og kanten av det store sorte rommet på oversiden av panoramavinduet i flyet.

Ifølge RocketShip Tours har 20 personer allerede betalt for å reservere plasser. Første flygning kan skje i 2011.

Den pensjonerte romfergepiloten Rick Searfoss er Xcors testpilot. Han forteller at Lynx vil ta med seg passasjerer fire ganger daglig.

Danske Per Wimmer (t.v.) skal fly med den tidligere romfergepiloten
 Rick Searfoss.

Lynx har to seter. Passasjeren siter rett ved siden av piloten i det lille fartøyet som tar av og lander som et fly. Begge har på seg en spesialutviklet romdrakt som sies å være bedre enn de eldre plaggene til NASA.

– Jeg vil fly i Lynx fordi jeg ønsker å oppleve rommet fra første rad, sier Per Wimmer i en pressemelding fra Xcor.

– Målet mitt er å plante det danske flagget på månen. Jeg blir den første dansken som opplever en suborbital romtur og gjør at jeg tar et skritt lenger mot målet mitt, sier han.

Alle som har litt penger til overs og som nå har oppdaget at de likevel ikke har alt, kan registrere seg hos reisebyrået. Får du kjøpt deg en tur, vær forberedt på å oppleve både 2, 5 G og vektløshet

Xcor-direktør Andrew Nelson kan fortelle at samarbeidet mellom Xcor og RocketShip Tours er en milepæl innen romfart.

– Amerkanske forretningsfolk lykkes – vi kutter kostnader på romfart og gjør at folk har råd til det. Det mest besnærende er at konkurransen har gjort at prisene har gått ned før et eneste fartøy har tatt av, sier han.

Virgins Galactics SpaceShipTwo blir kanskje Xcors hardeste konkurrent.
Foto: Virgin Galactic

Konkurransen han sikter til er ikke minst Richard Bransons Virgin Galactic og fartøyet SpaceShipTwo. Denne farkosten har plass til to piloter og seks passasjerer, men koster foreløpig hele 200 000 dollar per billett. Til gjengjeld flyr den turistene hele 100 kilometer over bakken.