Dansker hoppede tandem over Everest

Per Wimmer fra Slagelse blev i morges den første i verdenshistorien til at springe ud i tandem-faldskærm over verdens højeste bjerg.

Af Andreas Lindqvist

Per Wimmer sprang sammen med faldskærmsinstruktør Ralph Mitchell. –
Foto: Morten Brandstrup

Klokken 3:07 i morges blev finansmand og eventyrer Per Wimmer fra Slagelse den første nogensinde til at springe i tandem-faldskærm over Mount Everest.

Det skete sammen med faldskærmsinstruktør Ralph Mitchell fra et lille Pilatus Porter-fly i ni kilometers højde over toppen af det 8.848 meter høje bjerg.

»Det er en fuldstændig fantastisk følelse. At hænge deroppe og se verdens tag fra oven kan simpelthen ikke beskrives«, siger Per Wimmer i en pressemeddelels

Hård træning før spring
Før springet er gået flere års planlægning af The First Ever Everest Sky Dive Expedition, men ekspeditionen blev forsinket af systemskiftet i Nepal.

Men 21. september var alt på plads, og ekspeditionens 29 faldskærms- udspringere og 15 observatører kunne begynde at samles på hotel Yak & Yeti i Katmandu.

Siden da er der blevet trænet hårdt i højderne for at vænne sig til den tynde luft. Selv efter den hårde træning skulle også vejrguderne give sig, før springet kunne lade sig gøre.

Området oplever slutningen af af monsun-sæsonen, og grundet især skyer har det været svært at gennemføre testspring.

De to gennemførte springet fra et lille Pilatus Porter fly.

Glad for at springe først
Men i morges – eller midt i nat dansk tid – kunne først tre erfarne solo-springere svæve ned over verdens tag, og derefter danskeren med sin instruktør.

De to gør klar til at springe

»At det lige blev mig, der sprang high altitude som den første tandem-springer, var vel en kombination af tilfældigheder og god forberedelse. For fem uger siden var jeg i Schweiz og springe testspring med Ralph. Vi brugte den samme flyver og det samme udstyr, så vi var rigtig godt forberedte«, siger Per Wimmer i sin pressemeddelelse.

De to landede sikkert på jorden i fire kilometers højde nær byen Syangboche dybt inde i den nepalesiske del af Himalaya-bjergene.

Næste store eventyr for Per Wimmer bliver formentlig en tur ud i rummet, når kommerciel rumflyvning bliver en mulighed. Billetterne er købt, skriver han.