Dansker klar til at springe ud over Mount Everest

Per Wimmer på den lille landingsbane dagen før det planlagte udspring over
Mount Everest 

Går alt som planlagt, springer danskeren Per Wimmer i nat dansk tid i faldskærm ud over verdens højeste bjerg.

3. oktober 2008,  Af FINN HANSEN

Sammen med 29 andre deltagere fra 14 lande spænder den 40-årige danske millionær, entreprenør, eventyrer og filantrop faldskærmen på ryggen og kaster sig ud fra et lille fly få hundrede meter over toppen af Mount Everest (8850 meter) i Himalaya-bjergene.

Faldskærmsudspringerne bærer alle specielle dragter og iltflasker for at overleve temperaturer på minus 60 grader Celcius og kunne trække vejret i den ekstremt tynde luft.

Efter ét minuts frit fald, udløser de 30 springere deres faldskærme, som er lavet i ekstra stor størrelse for at kunne bære springerne i den tynde luft. Landingen foregår efter en svævetur på 8-10 minutter på et plateau i fire kilometers højde.

– Det er et meget stort eventyr, og det er et virkeligt historisk eventyr, siger Per Wimmer om projektet, som er det første af sin slags. Aldrig før har faldskærmsudspringere prøvet at kaste sig ud over Mount Everest.

“Vi er kommet så langt, og de seneste dage har været hårde med dårligt vejr og forsinkelser, men nu er vi klar. Der ligger to års planlægning bag det hér, men det virker stadig en smule urealistisk, at vi rent faktisk har tænkt os at gøre det”, skriver Per Wimmer fra ekspeditionens base i fire kilometers højde ved Mount Everest.

“Testspringene er overstået, og hvis vejret følger det mønster, det har haft de seneste par dage, springer vi i morgen (lørdag) tidlig”.

Ifølge ekspeditionens leder, den 62-årige Nigel Gifford, som ejer firmaet bag turen, bliver det den vigtigste begivenhed i Himalayas historie siden 1953. Det år, hvor New Zealænderen Sir Edmund Hillary og hans sherpa Tenzing Norgay som de første besteg Mount Everest.

Gifford har selv klatret til toppen af vendens højeste bjerg i 1976. Denne gang svæver han forbi
 det i faldskærm.

Per Wimmer i sin Dannebrogsfarvede dragt
er klar til at springe ud over verdens højeste bjergtinde.
Foto: Reuters

Når den lille Pilatus Porter-maskine i de tidlige morgentimer letter fra den knoldede og stenede landingsbane på bjergsiden for at sende de første faldskærms-udspringere i historien ud over de højeste tinder i verden bliver det kulminationen på de seneste to ugers planlægning, trekking og ventetid i Nepal.

“Der er mange ting, der skal klappe, for at sådan noget kan lade sig gøre, og vi har været nødt til at bruge en del tid i bjergene for at vænne os til højderne. Hvis vi bare var fløjet herop, ville mange blive syge, og vejret har været lidt imod os, men alle er ved godt mod og helbred”, skriver Per Wimmer fra Khumbi Valley i Himalaya.

Danskeren har tidligere til nyhedsbureauet Reuters fortalt, at det ikke er et helt ufarligt projekt, han er med i. Blandt farerne er, at faldskærmsspringerne ikke kan finde landingszonen, den ekstreme kulde, som kan give forfrysninger, og endelig mulige problemer med iltforsyningen, som kan blive faltale.

Der er meget landingsbane til rådighed for den lille Pilatus Porter-maskine, der skal transportere udspringerne op i næsten ni kilometers højde.
Foto: Reuters