Turister i rummet om 18 måneder

Af MARIE-LOUISE ANDERSEN

Rumturismen er lige om hjørnet. De første turister kan blive sendt i kredsløb om jorden om 18 måneder.

Efter mandag at have præsenteret verden for det første turistrumfly, erklærede den engelske millionær Sir Richard Branson, at de første turister kan blive sendt afsted til rummet om 18 måneder.

Han og hans familie bliver selv blandt de første turister i rummet.

“Den første generation af rumturister kommer til at lægge grunden til rumturisme – alt imens de forundres af vores planets skønhed, oplever følelsen af frihed og vægtløshed og ser det sorte rum,” sagde Richard Branson ved præsentationen.

Til gavn for planeten

Præsentationen af WhiteKnightTwo foregik mandag den 28. og Sir. Richard Branson talte varmt for at sende turister til rummet. Han mener, at rejsen til rummet vil få flere og flere i verden til at vågne op og indse, hvor skrøbelig vores planet er, og hvor vigtigt det er, at vi beskytter den.

“Ifølge de astronauter jeg har talt med, gør det noget ved én at se vores planet fra rummet – kun beskyttet af et utrolig tyndt lag atmosfære. Det får en til at vågne op og indse, at vi lever på en meget skrøbelig planet, som vi må gøre alt for at beskytte,” sagde Richard Branson.

Lang vej igen

Planen er, at moderskibet skal fragte en rumraket med et hold rumturister de første 17 km ud i atmosfæren.

Tilbage forestår arbejdet med at teste den rumraket, SpaceShipTwo, der skal sørge for, at selskabet kommer resten af vejen ud i rummet.

Ifølge Sir Richard Branson er det realistisk, at den første turist kan blive sendt af sted om 18 måneder, men der er altså ingen officiel dato.

Flere end 250 har allerede betalt 200.000 dollars eller lagt et depositum for at få chancen for at blive en af Virgin Galactic’s første rumturister. Deriblandt er danske Per Wimmer, indehaver af en lille investeringsbank i London, der satser på at blive den første dansker i rummet.

Moderskibet, der er opkaldt efter Bransons mor Eve, kan også blive brugt i andre sammenhænge end som fragtfly til turister. For et relativt beskedent beløb kan forskere også anvende flyet til at afsende forskningsrelevante eksperimenter, såsom satellitter.

“Forskere får nu mulighed for at sende deres eksperimenter af sted meget oftere end ellers, og moderskibet kan dermed hjælpe med svar på essentielle spørgsmål om jordens klima og universets mysterier,” udtalte Sir Richard Branson mandag.