Første dansker på vej i rummet

En dansker i rummet – det er tæt på at blive virkelighed.

Det er rigmanden og astronauten Per Wimmer som skal med, når den britiske finansmand Richard Branson, der er kendt for det succesrige varemærke Virgin, sender sit privatejede rumskib SpaceShip 2 ud i rummet første gang i 2009.

“Jeg håber den danske befolkning vil dele min glæde. Det er på tide med en dansker i rummet og jeg vil gøre mit bedste.”
Per Wimmer, astronaut

Onsdag bliver modellen af både rumskibet SpaceShip 2 og moderskibet White Knight 2 præsenteret i New York.

– Det er en meget stor dag og nu begynder det at blive mere konkret. Så det er en milepæl i min lange vej ud i rummet, siger Per Wimmer, der er Danmarks første astronaut.

Kommerciel rumfart
Richard Bransons firma Virgin Galactic vil på sigt sende betalende passagerer på ture ud i rummet. Det skal ifølge den nuværende plan ske allerede i 2010.

Per Wimmer, der ejer sin egen investeringsbank i London, er en af de såkaldte “founding astronauts”, som er en lille gruppe udvalgte astronauter, som har været med i projektet siden starten i 2004.

– Jeg har trænet til at komme i rummet gennem mange år og i oktober 2007 gennemgik jeg en fuld simuleret affyring. Så nu kan jeg snart ikke vente længere på at komme afsted.

Tilbage på sporet efter dødsulykke
Med onsdagens præsentation af rumskibet, er Virgin Galactics’ rumprogram igen tilbage på tidsplanen efter en dramatisk ulykke i 2006, hvor en prototype af rumskibets raket-motor eksploderede og dræbte tre ansatte.

– Jeg kendte flere af dem, og selvom det er et stort tab, har det kun gjort os alle mere beslutsomme på at gennemføre missionen, siger Per Wimmer.