Finans og eventyr

Slagelse-drengen Per Wimmer fortalte om årsagerne til finanskrisen – og om sine mange eventyr

Per Wimmer havde en god opvækst i Slagelse, og hans budskab til de unge er: Når jeg har kunnet gøre det, kan alle gøre det. Foto: Poul Hansen

Af Bjarne Stenbæk, red.sla@berlingskemedia.dk

Onsdag den 7. september 2011

Vi er på vej mod en ny finanskrise – men det varer fire-fem år endnu, før den bryder ud. På det tidspunkt kollapser den grønne og kapitaltunge energisektor, som der er god fornuft i at investere i lige nu.

Det var et af de budskaber finansmanden og eventyreren Per Wimmer bibragte de mange deltagere i den business event, der torsdag aften fandt sted i Panorama i Slagelse.

Slagelse-drengen, der ejer sin egen investeringsbank i London, gav et fint billede af den gårdighed, der skabte finanskrisen. Dels lånte pengeinstitutterne alt for villigt ud, og dels var avancerne på især ejendomssalg alt for store – selv på ganske kort tid.

»Og på et eller andet tidspunkt kommer den »sidste idiot« og køber noget alt for dyrt. Han kan ikke betale, og så brister boblen,« sagde Wimmer.

Grækenland betegnede Wimmer som en »afrundingsfejl«. Den græske og den portugisiske økonomi har ikke nogen tung indflydelse på hverken Europa eller verden – men det har til gengæld den italienske, den spanske og den franske. Da det gik stærkest blev hver fjerde hus i Europa opført i Spanien, og når man tog lån til et hus, fik man rask væk en million oven i. Det er naturligvis ikke holdbart. Også Dubai har spillet ekstraordinært højt spil på ejendomsmarkedet.

Kina ejer USA

Senest har USA været på gyngende grund, men den karruseltur rystede ikke Per Wimmer.

»Nej, det betød ingenting,« konstaterede han.

»Kina har købt de amerikanske statsobligationer og masser af aktier, så det er efterhånden Kina, der bestemmer i USA, så før kineserne trækker penge ud af USA – eller man globalt begynder at prissætte i andet end dollars – er der ingen grund til bekymring.«

Kina »ejer« ikke bare USA – kineserne ejer nu også halvdelen af Afrika.

Der er to løsninger på de udfordringer, der viser sig nu: Ring til Berlin – og skab inflation i USA.

»Tyskland er ikke så ivrig efter at få checkhæftet op, men det er her løsningen på de europæiske problemer ligger,# konstaterede Per Wimmer.

»I USA kan man udnytte, at alt prissættes i dollars, så her skal man bare trykke nogle flere pengesedler og skabe inflation. Til gengæld vil jeg råde dem, der har investeret i dollars til at afhænde dem og købe guld i stedet.«

Tankevækkende nok pegede Wimmer også på, at mens væksten i de fleste vestlige lande ligger på 1-2 pct. årligt, spurter Kina, Brasilien og Rusland af sted. Også Indien viser gode tegn.

»De har overhalet os, og fremtiden kommer til at køre i to spor, hvor vi i den vestlige verden kommer til at befinde os i det langsomme,« spåede Per Wimmer.

»Det er lidt grotesk at tale om at arbejde 12 minutter mere. I Danmark finder vi nok et kompromis på f.eks. ni minutter, Hvis de hører det i Kina, falder de om af grin.«

Eventyr

Den 43-årige finansmand er også noget af en eventyrer. Faktisk har han lige fået en ny idé, der skal løbe af stabelen i juli 2012 – men det kan han ikke afsløre mere om endnu.

Til gengæld fik publikum et indblik i ungkarlens andre eventyr, for Per Wimmer hører nemlig ikke til dem, der slider gulvtæppet i lejlighederne i London eller København – og begge steder står køkkenet så godt som nyt.

Som de fleste nok ved forventes Per Wimmer at blive den første danske i rummet. Han har igennem de seneste år deltaget i rumprogrammer, og det skulle ikke undre, om det netop bliver Wimmer, der snupper den første ferierejse til Månen eller Mars.

I øjeblikket arbejder han også på at slå fartrekorden på land. I dette efterår går han efter at slå den kvindelige rekord på 400 miles i timen. Bagefter går han løs på »manderekorden« på 1600 km/t.

I forbindelse med hans 40 års fødselsdag sprang han som den første nogensinde – eller rettere: Det var et tandemspring, så de var to – ud i faldskærm over Mount Everest.

Men han har foretaget sig rigtig mange ting. F,eks. har han tilbragt tid sammen med Amazon-indianerne; han har besøgt Påskeøerne og Galapagos-øerne, han har trekket fra Inka-stien til Macchu Pichu, han har stået på ski på den højeste skiløjpe i verden i 5.500 meters højde i Bolivia, han har gået på levende vulkaner på Hawaii, han har fløjet drageflyver over Rio de Janeiros strande; han har kørt på Harley Davidson-motorcykel fra kyst til kyst og tilbage igen i USA (9.000 mil), og han har dykket med hajer på Fiji-øerne.

Fælles for de eventyrlige projekter er, at han samtidig rejser penge til velgørende formål og skænket store beløb til eksempelvis Unicef og Familier med Kræftramte Børn.