Forum o svemiru: U Hrvatskoj znatan interes za letove u svemir

SPLIT – Na Forumu “Ljudski boravak u svemiru”, koji je organizirala neprofitna udruga Društvo Znanost. org, u nedjelju se raspravljalo o budućoj ulozi manjih zemalja poput Hrvatske u ljudskom letu u svemir, priopćio je organizator.

Iako niti jedan Hrvat nikada nije putovao u svemir, u Hrvatskoj postoji znatan interes za letove u svemir, rečeno je na Forumu. Obzirom na buduće članstvo u Europskoj uniji, jedna od tema rasprave bila je i mogućnost pridruživanja Hrvatske Europskoj svemirskoj agenciji u budućnosti.

Doprinos temi dale su i 16-godišnja Tonka Burić i 17-godišnja Lucija Bojkić koje su prezentirale studiju izvedivosti svemirskog turizma u Hrvatskoj, prvu takvu studiju u Hrvatskoj uopće.

Također se razgovaralo o nepostojanju restriktivnih propisa vezanih uz let uz svemir, što bi moglo otvoriti komercijalne mogućnosti za buduće tvrtke koje će se baviti svemirskim turizmom i djelovati u Europi.

Forum je u Splitu okupio privatnog svemirskog putnika Grega Olsena, veterana astronauta Edwarda Lua, aktivnog kozmonauta Valerija Tokareva, i buduće svemirske putnike Pera Wimmera, te Lorettu i Georgea Whitesidesa, koji imaju karte za buduće suborbitalne letove.

Danski avanturist i financijski stručnjak Per Wimmer, koji je kupio karte za let u svemir od dvije vodeće tvrtke za svemirski turizam, Virgin Galactic i Space Adventures, ustvrdio je da će nadolazeća revolucija privatnih letova u svemir otvoriti mogućnost zemljama poput Hrvatske da omogući svemirske letove svojim građanima.

Trodnevni Forum u Splitu privukao je sudionike iz čitave Hrvatske, a otvorio ga je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac koji je naglasio važnost svemira za budući razvoj zemlje. Događaj je uključio i seriju predavanja za više od 200 djece školskog uzrasta.

(Hina)