Per Wimmer planerar att bli en av sex passagerare som ger sig ut i rymden 2009

Tre år efter att SpaceShipOne som första privata finansierade rymdfarkost nådde rymden låter den 38-åriga dansken Per Wimmer, mannen med stor passion för rymdresande, meddela att han har stora planer på att bli en av sex passagerare som flyger ut i rymden på SpaceShipOnes efterföljare SpaceShipTwo någon gång under 2009. Detta innebär att han nu officiellt tillhör den exklusiva grupp av de 100 första betalande kunderna på Virgin Galactics suborbitala rymdfärder, en grupp som har kommit att kallas för “Virgin Founders”. 

Men det är inte säkert att han blir bland de första av de 100 som får resa. Den första resan är reserverad åt Richard Branson och hans familj, och därefter blir det lotten som avgör turordningen.

– Jag har bett om att få bli i den första gruppen, säger Per Wimmer.

Under en intervju för någon vecka sedan med Reuters reporter Darcy Lambton berättade Per Wimmer om sin strävan att komma ut i rymden och om hur han tränar inför den. Genom denna rymdfärd kommer Per Wimmer att förverkliga en livslång dröm, och samtidigt blir han också den första dansken någonsin att ta sig ut i rymden.

– Att åka ut i rymden har varit en dröm ända sen jag var en liten grabb, säger Per Wimmer. Men vid den tiden hade Danmark inget rymdprogram, vilket gjorde att det inte fanns någon möjlighet att realisera drömmen. Men när tillfället att åka ut i rymden som turist dök upp, så tog det mig inte många sekunder att ta ett beslut. Jag har rest genom 50 länder, levt med indianer i amazonas regnskogar, och till och med dykt tillsammans med hajar, men vart man än landar på jorden så nog kan man hitta en tom coca-cola burk. Men att åka ut i rymden är det verkliga oupptäckta gränslandet för dagens pionjärer, vilket gör en rymdresa till nästa naturliga steg.
Per Wimmers karriärval som fondmäklare inom MAN gruppen, och tidigare på Wall Street, har gjort att kostnaderna för att resa ut i rymden inte blir oöverkomliga.

– Jag såg på det hela som en finansiell transaktion och gjorde en riskanalys, berättar Per. Det är uppenbart att det finns risker i ett projekt som detta, men bara tillfredsställelsen av att realisera min dröm är värt det hela.

Den ultimata resan mot den sista utposten

Per Wimmer har redan lagt ett flertal timmar och tusentals kronor bakom sig för att förbereda sig så mycket som möjligt inför sitt livs resa. Genom att åka i centrifuger i ett träningscenter för kosmonauter i Moskva och även i ryska MIG stridsflygplan har han fått uppleva de G-krafter som han kommer att känna på när han om ett par år ger sig i väg mot vad han själv kallar den ultimata resan mot den sista utposten. Han har också genomfört ett dussintal så kallade noll-gravitations flygningar, där man på artificiell väg skapar korta stunder av viktlöshet så att man kan sväva fritt precis som ute i rymden.

Har två biljetter för att resa ut i rymden

Men en biljett för en resa ut i rymden, tycks inte vara nog för Per Wimmer. Sedan ett par år tillbaka har han redan införskaffat sig en biljett med Space Adventures, vilket med största sannolikhet gör honom unik. Ingen annan har köpt en rymdresa både med Virgin Galactic och Space Adventures.

– Nu har jag två rymdresor att se fram emot, säger Per Wimmer.

Men det slutar inte där. Enligt Per själv, är hans ultimata mål att en dag genomföra en resa till månen och placera den danska flaggan där.