Månen tur-retur

Mini-interview med foredragsholder Per Wimmer Af Nina Cederberg

Hvilken rejse vil du beskrive som din drømmerejse?

»Min ultimative drømmerejse er rejsen til rummet, som jeg skal på i 2008, og som jeg træner til i øjeblikket. Det er den grænseoverskridende rejse«.

»Vi har som mennesker rejst i to dimensioner hele kloden rundt. Vi har været ude på det yderste af jorden, men næsten uanset hvor man rejser hen, så er jorden opdaget. Så hvis man skal på rigtig opdagelsesrejse den dag i dag, jamen, så handler det om at tage til den tredje dimension – at rejse til rummet. At tage et sted hen, hvor ikke mere end 450 personer nogensinde har været, det må være den ultimative eventyr- og pionerrejse. Den glæder jeg mig til, at jeg skal på«.

Hvad ser du specielt frem til?

»Det jeg ser frem til, det er, at komme så langt væk fra jorden og det man er vant til. At kommer ud og se jorden udenfor atmosfæren, med det mørke univers som baggrund og se den flotte jord udefra, og forhåbentlig få taget nogle gode billeder. Samtidig tror jeg også, at det bliver en flot indre rejse. En ting er, at man ser det visuelle, men jeg tror også, det bliver en indre rejse, hvor man kommer til at tænke over livet, hvilke værdier man har, og hvor vigtigt/uvigtigt det egentlig er, det vi har så travlt med nede på jorden«.

Hvordan har du fået muligheden for sådan en rejse?

»Muligheden er opstået af flere årsager. for det første har det altid været min store drengedrøm. Helt tilbage fra gymnasietiden har jeg læst matematik og fysik samtidig med, at jeg har rejst over 50 steder på jorden og derfor altid har ønsket at komme ud i de ydre grænser. Så langt ude som man overhovedet kan komme. En anden motivationsfaktor er også, at jeg har altid har synes, det var spændende at involvere mig i nogle ting, der var pioneragtige, grænseoverskridende eller meget anderledes, og der må man sige, at en rejse til rummet kvalificerer på alle tre punkter«.

Nu siger du, at du har rejst i over 50 lande. Hvad lægger du vægt på, når du rejser?

»Det jeg ligger vægt på, det er, at jeg kommer et sted hen, hvor der er en fremmed kultur. Det skal være et sted, der er så anderledes fra det man er vant til, at det giver en stor inspiration og sætter ens egne værdier lidt i relief. Det skal være en rejse hvor man enten møder nogle kulturer eller oplever noget natur, som er så anderledes, at det ligesom rykker noget. Den slags oplevelsesrejser eller eventyrrejser det er helt klart dem, der giver mig mest, og det er også dem der holder længst i erindringen«.

Har du nogle gode tips fra din drømmerejse?

»Ja, mine bedste tips er, at man skal lade være med at planlægge alt for meget. Man skal selvfølgelig have en råskitse for, hvor man gerne vil hen, og hvad man ønsker at opleve. Der skal være en vis form for planlægning, men tillad en vis form for fleksibilitet. Man skal ikke være bange for at tage af sted. De bedste ting man kan tage med i kufferten er penge, tandbørste og en ordentlig portion sund fornuft. Det bedste værktøj, hvis noget skulle gå galt, er efter min overbevisning, sund fornuft. Hvis bare man har den, skal man ikke være bange for at tage nogle chancer og gå ud i det uvisse. Man skal bare lade være med at gøre ting der ikke er alt for smarte. For eksempel skal man lade være med at gå ud i den mørkeste bydel kl 3 om natten. Det er måske bedre at gøre det om eftermiddagen«.