Danske astronaut-aspiranter valgt


30-11-05: 17:13 | af: pmol

Videnskabsminister Helge Sander (V) har sammen med et astronautudvalg udpeget tre danskere, der lever op til de egenskaber, som kræves af en god astronaut, og nu er det op til Det Europæiske Rumfartsagentur ESA at tage den endelige beslutning om, hvem af de tre, der skal en tur til rummet.

På deres vej har de kommende astronaut­er Jesper Nygård, Bo Steenhus og Ron­nie Vang vippet 263 konkurrenter af pinden og gennemgået en række fysiske og psykologiske test. Alle tre har de ph.d.-grader i fysik eller kemi.

Danmark er blandt de tre medlemslande i ESA, der endnu ikke har en astronaut. Derfor mener Helge Sander, at det er helt sikkert, at en af de tre danskere kommer med på den endelige ekspedition.

Danmark har valgt at udpege tre kandidater, fordi astronautudvalget vurderer, at det vil give større chancer for, at en af dem matcher de kvaliteter, som ESA søger til det endelige hold.

Når astronauten er blevet endeligt udpeget, vil der gå mindst fire et halvt år, før han er færdiguddannet til at blive sendt op.

Dermed bliver den officielle danske astronaut ikke den første dansker i rummet. Finansmanden Per Wimmer har nemlig købt sig til en rumrejse allerede i år 2007, hvor han vil blive sendt de mindst 100 kilometer op, som det kræves for at tælle for en rumrejse