Wimmer vil være astronaut

Per Wimmer er bidt af det ydre rum. I går startede kapløbet om at blive den første danske astronaut, og den 36-årige forretningsmand håber, at valget falder på ham. Danmark forsøger næste år at få en astronaut med om bord på en europæisk rumraket. »Jeg vil helt sikkert lave en ansøgning, og så må vi se, om det lykkes. Umiddelbart har jeg ikke den naturvidenskabelige uddannelse, som udvalget har sat som krav for at komme af sted, men jeg vil helt sikkert forsøge,« siger Per Wimmer. Han har tidligere på året betalt sig til en turistplads på en amerikansk rumfærge.

Videnskabsminister, Helge Sander (V), og Danmarks Rumcenter kunne i går præsentere det udvalg, der skal finde frem til den første danske astronautkandidat. Ekspertudvalget håber at modtage omkring 300 skriftlige ansøgninger inden 15. december, som man sidenhen vil koge ned til 10 slutkandidater. Man skal dog opfylde en række fysiske krav og eksempelvis have en videregående uddannelse indenfor naturvidenskab. »Det betyder dog ikke, at danskere, der ikke opfylder kravene til punkt og prikke, er ude af betragtning. Men ud fra de opgaver og fysiske rammer, der venter en dansk astronautkandidat, vil det være en klar fordel at matche denne beskrivelse,« siger Helge Sander.