Næste rejsemål: rummet

Af Jens Grund

Den 36-årige Per Wimmer er på vej ud i rummet som den sandsynligvis første danske rumturist. 
Billetten er købt og betalt pris 100.000 dollars.

Jeg har tit tænkt på det, som forfatteren Thorkild Bjørnvig engang sagde til mig, mens han stod og pegede ud over landskabet fra sit hjem på Samsø: Her fandt man det ældste mørke, når solen forsvandt. Det ældste mørke. Han sagde ikke mere. Men siden har det ældste mørke været stedet, hvor lyset har været længe væk, hvor stjernerne tegner sig skarpere end andre steder, hvor himlen er tættere på Jorden, og hvor livet på en gang er langt mere enkelt og kompliceret end den oplyste hverdag. Nu er Per Wimmer på vej ud i det ældste mørke. På vej ud i rummet som en af de første – måske den første danske rumturist. Allerede for fire år siden indløste han billetten på 100.000 dollars, og det er sikkert overflødigt at forsøge at overbevise en investeringsrådgiver i en af Englands største banker som ham om, at han kunne sætte sine penge et fornuftigere sted. Nu er danskeren i hvert fald i gang med at træne til sin afgang fra kloden. For én, som kan blive svimmel ved synet af en stige, kan det virke selvpinerisk. Men Per Wimmer glæder sig, og for ham symboliserer turen måske drømmen om at gå per aspera ad astra – gennem trængsler til stjernerne – som et af logoerne på hans rumdragt fortæller.

Masser af eventyr
Han har bevæget sig med raketfart, siden han for 36 år siden blev født i Slagelse. Hans inspirerende fysik-lærer gav ham det første skub mod stjernerne, det næste skub gav hans egen drøm om at bryde grænser. Først brød han den nationale grænse og flyttede som 17-årig til Paris, hvor han blev student. Så rejste han hjem og tog juraeksamen i København, blev juniormedarbejder i EU-kommissionen i USA, tog en Master på Harvard i finans og internationale relationer, fik job i investeringsbanken Goldman Sachs på Wall Street, flyttede til London for samme bank og sprang siden over til konkurrenten i London, hvor han bor i dag. De seneste seks-syv år har han sideløbende rejst som turist i 50 lande, herunder alle sydamerikanske lande og vandret i Amazonjunglen. »Jeg har søgt ud i afkrogene. Det er spændende, men der står altid en colaautomat på hjørnet. Det her er den ultimative rejse. Vi har som mennesker rejst i to dimensioner over hele Jorden. Det her er den tredje dimension, som åbner sig,« forklarer Per Wimmer.

Afrejse fra Rusland
Han regner med at blive opsendt fra Rusland i 2006, sammen med to andre med 3.000-4.000 kilometer i timen i det amerikanske Spaceship One eller det russiske rumfartøj C21. Spaceship One har et vingefang på bare fem-seks meter og en kabine med dårlig plads til tre men det har allerede bevist, at det kan klare turen til rummet og tilbage igen. I Star City i udkanten af Moskva træner Per Wimmer i kosmonaut-faciliteter, og i MIG-fly fra testflyvercentret Zhykovski lærer han kroppen at klare en påvirkning, der er op til syv gange stærkere end Jordens tiltrækningskraft, 7G. I transportfly – med øgenavnet Vomit Comets eller opkastningskometer – styrtdykker han fra 14 kilometers højde og lærer at bevæge sig i vægtløs tilstand. Nogle gange spiller de kommende rumturister volleyball med hinanden – altså hinandens kroppe.

Glæder sig til vinger
Siden russeren Juri Gagarin i april 1961 var første mand i rummet, har 434 jordboere fulgt ham – to af dem som privatpersoner, fortæller Per Wimmer. Hans tur i vægtløs tilstand vil vare fem-seks timer. Per Wimmer glæder sig til at stå på Jorden igen og ved en højtidelig ceremoni få overrakt NASA’s astronautvinger – beviset på, at han har været over 50 mil væk fra Den blå Planet. »Men min vision er en dag at plante dannebrog på Månen. Det er min ultimative vision, selv om den i dag ikke er realistisk. Men det sagde mange også for fire år siden, da jeg købte billet til en tur i rummet,« siger han.