Du kan hvad du vil

Erhvervsavisen 18 October 2004

Investeringsrådgiver Per Wimmer har altid nået de mål, han har sat sig. Nu vil han være den første dansker i rummet, og et stykke ude i fremtiden lurer en drøm om plante Dannebrog på Månen

ALLERØD: Når den første dansker i en fjern fremtid planter et rød-hvidt Dannebrog på Månen, så er det ikke usandsynligt, at Per Wimmer fører flaget

:36-årige Per Wimmer, som til dagligt arbejder som investeringsrådgiver i London, har de sidste tre år trænet intensivt på at blive den første dansker i rummet. Det mål opfyldes efter al sandsynlighed i 2006, hvor Per Wimmer regner med at blive sendt 100 km ud i rummet på en af de første kommercielle rejser udenfor atmosfæren. Og står det til Per Wimmer, så slutter de eventyrlige ambitioner ikke med den 100.000 dollars dyre lufttur. Næste step kan blive et besøg på rumstationen ISS i 400 kms højde. Og endnu længere ude venter det ultimative drøm om at blive den første dansker på Månen

»Det er dog stadig kun en vision i den nuværende situation. Men det er det, der driver mig. Jeg tror på, at det på et tidspunkt bliver mulitfor civile at rejse til månen,« fortæller Per Wimmer, som forleden besøgte Nordsjælland, inviteret som foredragsholder af IT-virksomheden danaconsult.com i Allerød.

Ekstrem målrettet

Og når Per Wimmer drives af en drøm, så bliver den som regel opfyldt. Et kig på hans CV afslører en profil, som er ekstrem målrettet og eventyrlysten. Siden gymnasiet har Per Wimmer taget en uddannelse som jurist, arbejdet for daværende kommissær Henning Christoffersen kabinet i EU-Kommissionen, været konsulent i den verdensomspædnende rådgivningsvirksomhed McKinsey, taget en uddannelse som investeringsrådgiver på det prestigefyldte Harvard University, arbejdet på Wall Street for en af verdens største investeringsbanker Goldman Sachs, og – de seneste fire år – arbejdet i London, hvor han bl.a. har været ansvarlig for Goldman Sachs aktiviteter i Skandinavien. Sideløbende har Per Wimmer de sidste syv år besøgt 50 forskellige lande og brugt sine ferier til at leve den ene eventyr-drøm ud efter den anden. For eksempel har han trampet rundt i uvejsomme dele af det sydlige Afrika, og han har tilbragt flere uger hos en fattig indianerfamilie i Amazonas, hvor han var ansvarlig for dagens fangst af piratfisk i Amazonasfloden.

Du skal følge din passion og gøre det, du tror på,« som han siger om sin indstilling til tilværelsen – med den tilføjelse, at alle andre kunne gøre det samme som ham.

»Mit budskab er, at man bare skal klø på. Forskellen på mig og mange andre er, at jeg gør det. Jeg sætter mig en plan og følger den. Jeg giver ikke op. Det kan forhåbentlig virke som inspirator for andre«

Planen om rumturen blev fostret tilbage i gymnasietiden og er blevet mulig, fordi Per Wimmer har tjent en formue på sit arbejde som investeringsrådgiver. Han har hele tiden været fascineret af rummet, og efter de mange rejser til nogle klodens mest spændende områder, var det oplagt at »kigge op ad«, som han siger

»Som eventyrrejsende er rummet det ultimative. Uanset hvor jeg har været på jorden, har det været betrådt område. Anderledes er det med rummet. Siden Jurij Gargarin (første menneske i rummet i 1961, red.) har der kun været 434 personer i rummet, heraf har de to været ikke-professionelle astronauter. Så det er stadig en pionerprojekt. Det er et spørgsmål om at bryde grænser. At være med til at åbne adgangen til rummet for andre«.

Foreløbig har Per Wimmer været oppe i 80.000 fods højde, dvs. 27 kilometer over jordens overflade, i sin træning. Han har trænet på de russiske kosmonauters og testpiloters træningsskole udenfor Moskva, og er nu en del af en gruppe på 25 personer, som er træningsklar til – i hold af to – at blive sendt sammen med en chefpilot de 100 km op, som vil udløse den vimpel til skulderen, som kun må bæres af astronauter. Alt hvad de venter på er en tilladelse fra de amerikanske luftfartsmyndigheder, som skal give grønt lys for en kommerciel rejse ud i rummet.

100.000 dollars – er det ikke dyrt for en rejse, der varer nogle få timer?

»Det svarer lidt til at klatre op af Mount Everest og plante et flag på toppen. Det tager et øjeblik og er ikke det mest tilfredsstillende – den største tilfredsstillelse er de lange, seje forberedelser«.

Hvad glæder du dig mest til, når du kommer op i rummet?

»At få det førset view af jorden i vægtløs tilstand. En astronaut har beskrevet synet af jorden som åbningsscenen i en ballet. Det skulle være en æstetisk meget smuk oplevelse, som jeg glæder mig meget til at få«.

Siger Per Wimmer, som afviser, at risikofaktoren – for eksempel riskoen for at brænde op, når SpaceShip One brager tilbage i atmosfæren efter turen op i thermosfæren – også er en del det kick, der driver ham

»Slet ikke. Vi gør alt hvad vi kan for at nedsætte risikoen og så allerhelst, at den var lig 0. Vi har stillet meget høje krav til sikkerheden,« siger Per Wimer – og tilføjer:

»… ja, vi er blevet lovet, at turen vil være 100 gange sikrere end den første kommercielle flyvning efter Charles Lindbergs soloflyvning over Atlanten i 1927 ….«.

Sådan kommer du i rummet

NIVÅ: Per Wimmer betalte kontant, da han i 2000 købte sin billet til rumturen via firmaet Plenge & Co i Nivå, der har det skandinaviske agentur for Space Adventures. Kontantprisen var 100.000 dollars, men så mange penge behøver man ikke lægge på bordet i et hug, oplyser Lars Plenge, indehaver af Plenge & Co. Rejsen kan bestilles ved at betale et depositum, som vil blive betalt tilbage, hvis man fortryder inden der er sat en dato for flyvningen.

Har man ikke 100.000 dollars eller virker en flyvetur på 100 km ud i rummet som lidt for overvældende, så kan mindre også gøre det. Plenge & Co arrangerer også ture af fire dages varighed til det russiske træningscenter Starcity ved Moskva, hvor man får en tur á 90 minutter med et MIG 25-jagerfly op i 27 kms højde. Pris 110.000 kroner, hvilket foreløbig 36 danskere har været villig til at betale. Desuden kan man købe en »light-version« til 20-25.000 kroner, hvor man blot besøger træningsskolen ved Moskva.

»Priserne omfatter højeste VIP-niveau. Man bor på lukssushotel og der er ingen ventetid i lufthavnen,« forklarer Lars Plenge.

Ud over rumture tilbyder Nivå-firmaet allehånde ekstremoplevelser for de eventyrlystne. Lige fra Formel 1-kørsel og Luftballon-flyvning til dykning ned til vraget efter Titanic, der forliste på 3658 meters dybde i Atlanterhavet i 1912. En rejse, der koster ca. 200.000 kroner og varer 12 dage, hvor man opholder sig på et skib i området og én ad gangen dykker ned til vraget. Et dyk på tre timer hver vej.

»Jeg har fået en forespørgsel på denne tur fra danskere men endnu ingen bestillinger,« oplyser Lars Plenge.