Romtur til én million

Oliver Orskaug – Fredag 08.10.2004, 15:45 – oppdatert 23:51

(Dagbladet.no): Kunne du tenke en romtur og sveve vektløs i flere minutter 300 000 fot over jordas overflate. Om to-tre år er det mulig, og prislappen er rundt én million norske kroner.

Det norske opplevelsesselskapet «110 %» har sikret seg rettighetene til å selge romturer med den private farkosten SpaceShipOne til norske kunder.

Noe annerledes

I dag tilbyr selskapet en rekke andre halsbrekkende luftfartsopplevelser, som jagerfly-tur gjennom lydmuren over Sibir og Nordsjøen, ballongferd, vektløsflyging og fly med boblebad og gyrostabiliserte biljardbord om bord.

– Vi opplever at folk hele tiden søker etter nye opplevelser. Mange er lei snøcooterkjøring og fallskjermhopping. De vil ha noe utenom det vanlige, sier Andre Eilertsen i selskapet.

Selv innehar han verdensrekorden i hastighetsflyging med det russiske jagerlfyet MIG. Eilertsen fløy i 3160 km/t over Sibir i 2002.

– Jeg fløy i 90 000 fot. Det var helt merkelig. Under meg kunne jeg se en lyseblå himmel, men over meg var det helt stummende mørkt. Jeg kunne ikke se noe, ikke engang en stjerne. Det var evig svart, sier Eilertsen.

Flyr du SpaceShipOne vil det også være helt mørkt rundt deg. Du vil fly tre ganger høyere enn Eilertsen, helt i atmosfærens ytterkant.

De som blir mer vil oppleve å være vektløse i sju-åtte minutter, sier Eilertsen, som ikke har fått noen bestillinger til verdensrommet fra noen nordmenn ennå.

Dansk jomfrutur
Den danske finansmannen Per Wimmer har derimot har allerede bestilt en tur til verdensrommet.

– Jeg kunne reise neste uke om jeg hadde fått lov. Jeg har gjennomgått trening sammen med 25 andre og har allerede opplevd å være vektløs, sier dansken til BT.

Han elsker fart og spenning og har allerede prøvd en MIG i 25 km høyde.

– Jeg kunne se jordas krumming, sier dansken til avisa.

Enda lenger

Allerede nå kan du sette deg på venteliste. Depositum er 10 000 dollar. Får du kalde føtter og melder avbud er depositumet tapt. Skulle du ha en gyldig grunn kan du få pengene tilbake mot å tegne en spesiell forsikring.

– Er det farlig?

– Det skal ikke være det. Det er gjennomført tre testturer som alle har vært vellykket, sier Eilertsen.

– Må man ha superhelse?

– Nei. Det er ikke noe spesielt krav til helsa. Den må være normal, men man må tåle å kunne kjøre en røff runde i en berg-og-dal-bane.

Han har selv planer om en romreise.

– Jeg håper å bli blant de første nordmennene, om ikke den første. Det er målet mitt, sier Andre Eilertsen.

Skulle du ikke nøye deg med en flytur ytterst i atmosfæren så har også Eilertsen rettighetene på salg av reiser til romstasjonen ISS. Tre andre har gjort det før deg.

Prislapp: Ca 180 millioner kroner.