Himmelsk præmie i privat rumfart

Knap kunne den kommende danske rummand, Per Wimmer, glæde sig over, at hans sandsynlige debut-rumfly, SpaceshipOne, bestod ilddåben, inden et endnu vildere privat projekt blev afsløret.»En hotelejer ved navn Robert Bigelow i Les Vegas er ved at rejse penge til en ny pris,« fortæller Per Wimmer fra den berømte spilleby. »Han har foreløbig taget 25 mio. dollar i sin egen lomme, og han håber på at finde yderligere 25 mio. dollar hos sponsorer. De 50 mio. dollar (godt 300 mio. kr.) vil blive lagt til side til en pris, der vil være vundet, når man når helt ud i orbit (i kredsløb, red. ).«De omregnet over 300 mio. kr. vil næsten få præmien for at sende SpaceshipOne ud i rummet til at ligne småpenge. 

Gang i orbit-trafikken:
 De lykkelige bagmænd modtog 10 mio. dollar (godt 60 mio. kr.) som vindere af en international rumflyvningskonkurrence, da SpaceshipOne var det første private fartøj, der bar mennesker ud i rummet. Men at nå helt ud i orbit er en ganske anden snak, og da Per Wimmer i gårsdagens avis fortalte, at han gerne vil nå helt ud til Den Internationale Rumstation en dag, så taler han varmt for et orbit-projekt. »Når den nye pris bliver vundet en gang ud i fremtiden, så vil det efterfølgende sætte gang i orbit-trafikken,« siger Per Wimmer. At hotelejeren i Las Vegas mener det alvorligt blev i går bekræftet på en internethjemmeside, http://www.space.com
Her blev det fastslået, at rumforskerne – og konstruktørerne – står over for en ny stor udfordring, når det handler om at udvikle privat rumturisme. Underholdning i rummet» Vi kræver meget. Vi taler om et rumfartøj med sammenkoblingsmuligheder, og det skal være trygt og pålideligt,« sagde Robert Bigelow til http://www.space.com Målet med prisen er at anspore til, at der bliver bygget et fartøj, der kan flyve til en rumstation, lavet af oppustelige monduler, hvor der både skal forskes og bydes på underholdning.